Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Hoe kijken ze bij City naar de tienertoer van FC Twente?

BlogDe goals van FC Twente tegen NEC werden zaterdag gescoord door twee tieners en dat is geen toeval meer in Enschede. Van de 44 doelpunten die Twente tot dusverre fabriceerde dit seizoen, werden er 24 gemaakt door spelers onder de 20 jaar.  De reis van de jongste ploeg van de competitie door de eredivisie is net een tienertoer. 

Twee jongens van 19 jaar, die bezig zijn aan hun eerste jaar op het hoogste niveau, zorgen op dit moment voor het meeste vertier. Enes Unal mislukte vorig seizoen bij het Belgische Genk en bloeide daarna op in de eerste divisie bij NAC. Fredrik Jensen speelde een jaar geleden degradatievoetbal met de A-tjes van FC Twente en werd in een vriendschappelijke wedstrijd nog een keer getest als rechtsback.

Effectief duo

Inmiddels vormen de twee een gevaarlijk, aantrekkelijk en effectief duo in de eredivisie. De een als spits en de ander daar als aanvallende middenvelder kort onder. Twee 'rookies'  die niet alleen in het veld een klik hebben, maar ook nog eens daarbuiten vrienden zijn. ,,Fredrik is de koele Fin, ik de temperamentvolle Turk waarbij het vuur brandt'', zegt Unal daarover.

Beleidsbepalers

Maar hoe lang het Twentse publiek nog kan blijven genieten van dit koppel, dat pas sinds kort samenspeelt.  Waar Jensen onlangs zijn contract bij Twente tot en met 2020 verlengde, gaat Unal als huurling van Manchester City een onzekere periode tegemoet. De meeste succesvolle Turkse speler ooit in de eredivisie wil best in Enschede blijven, maar zijn lot ligt in handen van de beleidsbepalers in Manchester.  Die zitten regelmatig op de tribune bij wedstrijden en zien daar met eigen ogen dat Unal enorme stappen aan het zetten is.

En dus zullen ze zich bij City af gaan vragen, of de kersverse international niet toe is aan een volgende stap. Een hoger platform waar hij nog meer uitgedaagd gaat worden. ,,De clubs in Europa slapen niet'', weet technisch-directeur Jan van Halst van Twente.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Unal
Volledig scherm
Unal © Photo News

Topscorerslijst

Op drie duels van het einde van het seizoen draagt Unal het rugnummer dat overeenkomst met het aantal gescoorde treffers: 17. Het is een mooie, toevallige ode aan zichzelf. Dat zijn er overigens maar 2 minder dan de huidige nummer 1 van de topscorerslijst Jorgensen van Feyenoord. En dat terwijl Feyenoord bijna twee keer zoveel goals heeft gemaakt. Het zegt iets over de potentie van de aanvaller van Twente, die veel meer in zijn eentje voor elkaar moet boksen.

Unal en Jensen gaan hun doelpunten ooit ergens anders maken, in grotere theaters elders in Europa. Voor Twente is het alleen te hopen dat ze bij City vinden dat Unal en Jensen volgend seizoen nog een heleboel voor elkaar kunnen betekenen. Dat ze elkaar beter maken, completer en doelgerichter. Maar of ze in de boezem van een financiële grootmacht ook echt zo kijken naar verhuurde spelers?

Leon ten Voorde