Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Hof: stop vervolging na dakdrama van kopstukken bouwproject Grolsch Veste

ARNHEM/ENSCHEDE - Het gerechtshof in Arnhem stopt de vervolging van een projectleider en uitvoerder, die betrokken waren bij het instorten van het dak van de Grolsch Veste in Enschede in 2011. De twee verdachten, Dinand van de Berg (directeur van Goossens Te Pas Bouw in Enschede) en Hans Rozendom (toenmalige uitvoerder) hadden het Hof gevraagd om een eind te maken aan hun vervolging. Zij vonden dat het OM veel te lang wachtte met het beginnen van een rechtszaak. Zij konden de psychische druk niet meer aan.

Bij de uitbreiding van het stadion stortte in 2011 een deel van het dak in. Er was sprake van een opeenstapeling van fouten bij de bouw. Er kwamen twee mensen om het leven. Negen anderen raakten zwaargewond.

Bouwbedrijven
Het Openbaar Ministerie wilde behalve deze twee mannen ook een aantal bouwbedrijven vervolgen. De vervolging van de bedrijven gaat vooralsnog nog gewoon door. Het is echter nog altijd niet duidelijk of het OM hen werkelijk voor de rechtbank gaat brengen, of een schikking wil treffen. Daarover zouden nog steeds gesprekken lopen.

Gesprekken met bedrijven
Volgens het OM was een besluit of de twee mannen voor de rechter moesten komen uitgesteld, omdat een besluit daarover afhankelijk was van de uitkomst van de gesprekken met hun bedrijven. Volgens het Hof heeft het OM onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom de eventuele vervolging van de twee mannen afhing van het onderhandelingsresultaat.

De uitspraak van het Hof was pas op 7 februari verwacht. Gisteren is er toch onverwacht uitspraak gedaan. Het OM is verrast door het plotselinge oordeel.