Is het einde van You’ll Never Walk Alone bij FC Twente in zicht?

VideoENSCHEDE - Beroering onder fans van FC Twente. ‘You'll never Walk Alone’ wordt misschien vervangen als opkomstlied. Het is ‘te veel’ van Liverpool. Maar YNWA klonk eerder in het Diekman dan op Anfield Road…

Kippenvel. Wie heeft er geen kippenvel gehad in De Grolsch Veste, als de spelers het veld op komen en door duizenden supporters You Never Walk Alone wordt gezongen, met dat opzwepende galmend slot: alone! alone! alone! Hooguit in het ‘uitvak’ niet.

75 procent

En toch… er zijn supporters die van de hymne af willen. De ledenvereniging Twente Verenigt slingerde de discussie aan met een poll op internet: Moet het blijven?  Is de houdbaarheidsdatum bereikt? Een meerderheid koos voor verandering. „Het is volmondig, ja”, meldt de vereniging op Facebook. Het oude lied FC Twente Ay ay ay ay uit de jaren 60 wordt het meest genoemd als alternatief, ooit op single gezet door clubicoon Eddy Achterberg. Nu wordt gepeild of het dit moet worden. Tot nu toe lijkt daar weer 75 procent op tegen te zijn.

Clublied

Maar er is ook een tegenbeweging opgestaan, die YNWA wil houden. Het houdt sommige fans al bijna net zoveel bezig als het halen van een nieuwe Twente-spits. Op Facebook kwam Twente Borne met een eigen poll. Daar koos 77 procent voor YNWA. Ook de voorzitter van Vak-P Jeroen Vaanholt is voor ‘houden’. „Het kan me ergens niet schelen. Het gaat mij er om wat ze op het veld doen. Je kan je wel een polletje doen, maar dat zegt me niet zo veel. Een clublied maak je niet, dat ontstaat vanzelf. Ik zeg: hou het maar bij You'll never walk alone. En ik denk dat een meerderheid dat vindt.”

De voorstanders hebben een vleugje geschiedenis aan hun zijde.  Feit…. You’ll Never Walk Alone is natuurlijk wereldberoemd als het clublied van FC Liverpool. Die woorden zijn zelfs opgenomen in het clubembleem. Iedereen kent ook e wereldhit van de Liverpoolse band Gerry & the Pacemakers, die het in 1963 opnamen. Vanaf dat moment is dat het ‘volkslied’ van Anfield Road.

Kijk hieronder naar het hele fragment van Louis Armstrong in het Diekman

Poll

Opkomstlied YNWA van FC Twente aan vervanging toe

  • Dit lied is van Liverpool, we hebben een eigen lied nodig (23%)
  • Nee! Ik krijg elke keer kippenvel als het lied door de Veste galmt (53%)
  • Boeiend, het gaat erom hoe er gevoetbald wordt (24%)
2226 stemmen