Volledig scherm
© Screenshot Facebook

Jeugdspeler FC Twente schrijft emotionele brief aan KNVB

OLDENZAAL – Hij is er kapot van. De 12-jarige Finn Peters uit Oldenzaal maakt zich na de uitspraak van de rechter in het kort geding tussen FC Twente en de KNVB zorgen over zijn toekomst. De jonge doelman, afgelopen seizoen uitkomend in de D2 van de FC Twente Voetbalacademie, heeft daarom een brief aan de KNVB geschreven.

De brief wordt in grote getale gedeeld via Facebook. In het schrijven laat Finn weten dat de degradatie naar de Jupiler League niet alleen gevolgen heeft voor het eerste team, maar ook voor hem en zijn ploeggenoten. ‘Ik ga volgend seizoen naar de D1, tenminste dat hoop ik’, schrijft de doelman in zijn brief.

Kapot
Finn sluit de brief aan de voetbalbond op emotionele wijze af. 'Mijn team… Mijn jeugdopleiding… Mijn droom… Mijn club… En mijn toekomst… Dat allemaal gaat misschien kapot na deze straf. Dus wij zijn allemaal de dupe van deze beslissing! Ik hoop dat jullie inzien hoeveel schade dit veroorzaakt in Twente’.

Brief Martin Peters
Overigens is Finn Peters niet de enige die in de pen is geklommen. De problemen bij FC Twente raken jong en oud. Clubarchivaris Martin Peters - geen familie van Finn - schreef onderstaande brief aan de beroepscommissie van de KNVB.

HOUDT DE BEROEPSCOMMISSIE HIER WEL REKENING MEE?

De rechter heeft beslist dat de Licentiecommissie van de KNVB in haar recht staat om FC Twente een klasse lager te plaatsen. Daarover het volgende: Bij FC Twente komen bij iedere thuiswedstrijd tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers en daarnaast zijn er nog vele tienduizenden die een FC Twente hart hebben. Zij hebben geen enkele invloed gehad op de malversaties die gepleegd zijn.

Er zijn bij FC Twente zo’n 50 tot 60 spelers en technische medewerkers. Zij konden geen enkel invloed hebben op de fraudes die gepleegd zijn. Er zijn bij FC Twente een kleine 100 medewerkers, die dagelijks hun uiterste best doen om hun werkzaamheden uit te voeren. Zij konden geen invloed uitoefenen op de vervelende zaken die in het verleden plaats vonden.

Er is bij FC Twente een kidsclub waarvan meer dan 10.000 kinderen lid zijn en hun plezier beleven aan de voetbalclub en pronken met hun rode kleding waarop ze beretrots zijn. Deze kids konden absoluut geen invloed uitoefenen op de malversaties uit de voorbije jaren.

Met ‘Scoren in de Wijk’ wordt in geheel Twente aandacht besteed aan de wijken die wat minder bedeeld zijn en wordt op scholen voetballes gegeven waarvoor de leerlingen een Certificaat van deelname ontvangen. Op alles waarvoor de licentiecommissie FC Twente wil straffen hadden zij geen enkele weet en invloed.

Er is een leger aan vrijwilligers, die zich met hun hele hebben en houwen inzetten voor de club uit De Grolsch Veste. Deze mannen, vrouwen en kinderen gaven hun ziel en zaligheid aan FC Twente en hadden geen weet van wat er achter de schermen gebeurde.

En wat te denken van al die sponsoren, die bij de wedstrijden hun bedrijven promoten en daardoor voor de economie in geheel Twente erg belangrijk zijn. Ook zij konden geen enkele invloed uitoefenen op de gepleegde malversaties.

Er waren slechts twee personen (die op details nog enkele bestuursleden meesleepten in hun dadendrang) die alle fraudes en malversaties hebben gepleegd zonder dat daarop ook maar iemand invloed uit kon oefenen. Tegen deze fraudeurs is geen enkele sanctie ondernomen terwijl de overige tienduizenden door de licentiecommissie zeer zwaar worden gestraft zonder dat zij ook maar enigszins ergens schuld aan hebben.

Als de Beroepscommissie deze keiharde feiten meeneemt in haar beslissing over het behoud van de licentie voor de Ere Divisie van FC Twente komt het alsnog goed met die club. Overigens zijn de FIFA en de UEFA niet terug gezet naar de eerste divisie na het frauderen van hun kopmannen, die boetes en schorsingen kregen opgelegd.

Martin Peters, al meer dan 50 jaar met volledige inzet als vrijwilliger betrokken bij FC Twente