Volledig scherm
PREMIUM
Leon ten Voorde. © Marco de Swart

KNVB neemt eerste divisie niet serieus

Blog„Wij zijn zeer verbaasd en niet te spreken over de commotie die is ontstaan.” Op het naamkaartje van Nico Jan Hoogma staat dat hij directeur topvoetbal is bij de KNVB, maar zijn reactie op al het gedoe rond Joël Drommel en het afstaan van spelers van eerste divisieclubs in interlandweekends, laat vooral zien dat de bond het ‘topvoetbal’  in de eigen competities niet serieus neemt.

In topsport, als je daar de eerste divisie voor het gemak even bijtelt, gaat het erom dat de besten tegen de allersterksten uitkomen. Dat moet je als bond faciliteren en zo goed mogelijk inkleden. Daar heeft iedereen belang bij. Niet alleen de sporter, maar ook de entourage, het publiek, de totale omgeving. En het is ook nog eens goed voor de uitstraling van de competitie. In de eerste divisie is daar geen sprake van, omdat er in interlandweekends vrolijk wordt doorgevoetbald, waardoor sommige clubs meerdere spelers missen. NEC had vorig seizoen met Groeneveld en Kadioglu een prachtig aanvalsduo, maar als Oranje onder 20 ergens moest opdraven was de club die smacht naar promotie ze kwijt.  Dat valt met goed fatsoen niet uit te leggen en te verdedigen, al is het alleen maar omdat het vloekt met het grondbeginsel wat elke sportbond als eerste dient na te streven: het zo eerlijk mogelijk laten verlopen van een competitie. 

  1. FC Twente heeft nog een stuk of zeven zeges nodig

    FC Twente heeft nog een stuk of zeven zeges nodig

    ENSCHEDE - Wat is dat toch met de wedstrijden tussen Eindhoven en FC Twente dit seizoen? Bij de eerste confrontatie in de herfst scoorde Eindhoven diep in de blessuretijd de luid bejubelde gelijkmaker en sloegen ze in het Enschedese kamp bijkans de kleedkamer kort en klein. Vrijdagavond was het andersom. Dit keer was het de beurt aan Twente om in de 94ste minuut genadeloos toe te slaan (1-0). Het gevolg: ongekende feesttaferelen bij Twente en diepe frustratie bij Eindhoven.