Volledig scherm
De Grolsch Veste. Archieffoto: Alberto Gomes

KNVB stelt FC Twente onder curatele

ENSCHEDE - Voetbalbond KNVB heeft FC Twente ingedeeld in categorie 1 van hun licentiesysteem. Dit betekent dat FC Twente onder curatele van de bond staat.

De financiële degradatie van FC Twente hing al een tijd in de lucht.

Enorm verlies

FC Twente sloot het seizoen 2012/2013 niet af met negen ton nettowinst maar met 8,5 miljoen euro verlies. Het resultaat van de club uit gewone bedrijfsuitoefening - de winst voor belasting - was zelfs 10,7 miljoen in de min. En niet 1,1 miljoen euro positief, zoals de club eerder meldde.

De club moest de jaarrekening 2012/2013 van de KNVB opnieuw maken, omdat Twente zich in de versie die begin januari werd gedeponeerd volgens de bond schuldig had gemaakt aan creatief boekhouden. Twente voerde alvast ruim 12 miljoen aan extra tv-inkomsten van FOX op. Zo werd het enorme verlies over 2012/2013 verdoezeld. De club had die nog niet ontvangen inkomsten niet mogen opvoeren.

Curatele

Het gevolg was niet alleen door de KNVB opgelegde boetes van 35.000 euro, maar ook dat Twente onder curatele van de bond komt. In deze categorie 1 bivakkeren de financiële brekebenen van het betaalde voetbal. Dat zijn nu De Graafschap, NAC Breda, Excelsior en Fortuna Sittard.

Plaatsing in categorie 1 betekent dat de club voor elke uitgave vanaf 50.000 euro toestemming aan de KNVB moet vragen. Het aantrekken van spelers, lijkt op die manier onmogelijk.

'We hielden er rekening mee'

FC Twente meldt de degradatie zelf op de website van de club. Gert-Jan Nijweide, Manager Finance & Control: “Met dit scenario, mede een gevolg van het doorschuiven van de verwerking van de transactie waarbij we een deel van de extra TV-gelden hebben verkocht aan een externe partij, hielden we rekening. We hebben in overleg met de KNVB een plan van aanpak gemaakt om op korte termijn weer naar categorie 2/3 te gaan. De KNVB houdt daarbij toezicht op de gemaakte afspraken.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement