Volledig scherm
Er is de laatste weken met man en macht gewerkt om het Diekman-complex er goed te laten uitzien voor de voorronde Champions League-vrouwen. Allemaal voor niks; er wordt niet gespeeld. © Lars Smook

Kunstgras-soap: nieuw veld toch taboe voor vrouwen FC Twente

ENSCHEDE - De FIFA heeft de vezels van de belijning van het nieuwe kunstgrasveld van de vrouwen van FC Twente alsnog afgekeurd. Zo smoort de droom om de voorronde voor de Champions League te kunnen spelen op het ‘eigen’ Diekman-complex in de bureaucratie van de wereldvoetbalbond.

Reden van afkeuring: de kunstgrasvezels waarop de lijnen zijn aangebracht zijn anders dan de vezels van kunstgrassprieten van het veld. En die hadden apart van elkaar gekeurd én getest moeten worden, zo heeft de FIFA de gemeente Enschede pas vrijdag als eigenaar van het veld te verstaan gegeven.

Cabaret

„Als het niet zo treurig was, zou ik er hard om kunnen lachen. Het lijkt wel cabaret”, zegt een getergde voorzitter Hans Siers van de vrouwenafdeling van FC Twente. Afgelopen maandag was er nog opluchting bij FC Twente. De Europese voetbalbond UEFA had de nieuwe kunstgrasmat in Enschede laten keuren door het bureau KIWA en alles was in orde bevonden. De vrouwen van FC Twente zouden dus dinsdagavond op het nieuwe veld tegen Górnik Leczna uit Polen kunnen spelen.

Kwaliteitshandboek

Volledig scherm
Hans Siers, voorzitter van de vrouwenafdeling van FC Twente, op het nieuwe kunstgrasveld op Het Diekman in Enschede. © Lars Smook

Bij Twente heerste opluchting, omdat de Europese voetbalbond UEFA eerder al de kunstgrasvelden van Sparta Enschede en Achilles’12 in Hengelo had afgekeurd. In allerijl werd er met wedstrijden uitgeweken naar het natuurgras van Vosta in Enschede en naar GFC in Goor. FC Twente zou dus dinsdag gewoon op Het Diekman mogen spelen
Maar de wedstrijd tegen de Poolse vrouwen – aftrap 18.30 uur – is nu alsnog noodgedwongen verplaatst naar de velden van Vosta. De toegepaste vezels in het nieuwe veld op Het Diekman zijn ‘weliswaar aantoonbaar identiek aan de veldvezels en ook voor andere systemen goedgekeurd, maar zijn niet specifiek getest voor deze variant. De FIFA beschouwt dit als een afwijking van de Quality Manual (kwaliteitshandboek-red.) en geeft daarom geen certificaat af om er internationale wedstrijden op te spelen”, aldus de wereldvoetbalbond.

Teleurstelling

Hans Siers: „Een enorme teleurstelling. Vooral voor de tientallen vrijwilligers die de afgelopen weken op Het Diekman aan het werk zijn geweest om de accommodatie er tip-top te laten uitzien en ook voor de gemeente Enschede. Die heeft er echt alles aan gedaan om dat veld er op tijd neer te leggen. De KNVB heeft zich gisteren ook nog ingespannen voor ons. Allemaal te vergeefs. Het is kloten. Andere woorden heb ik er niet voor.”

Het FIFA-besluit betekent bovendien dat de vrouwen van FC Twente – mocht het team zich voor het eindtoernooi van de Champions League plaatsen – ook niet Europees op Het Diekman mogen spelen. Siers: „We vragen een herkeuring, of een nieuwe vezeltest aan. Wat dacht jij? Ze lijken wel gek.”