FC Twente Vrouwen telt komend seizoen veel tieners. Van links naar rechts: Ashleigh Weerden (18), Joëlle Smits (17) en Bente Jansen (17).
Volledig scherm
FC Twente Vrouwen telt komend seizoen veel tieners. Van links naar rechts: Ashleigh Weerden (18), Joëlle Smits (17) en Bente Jansen (17). © Gerrit Snippert

Leegloop bij FC Twente Vrouwen: talent krijgt nu de kans

HENGELO - De voetbalsters van FC Twente Vrouwen begonnen afgelopen week aan de voorbereiding op weer een nieuw seizoen. Wat met name opviel bij de eerste trainingen waren de vele tieners op het veld.

Geen Jill Roord, geen Marthe Munsterman, geen Siri Worm... Het wordt wennen voor de trouwe supporters van FC Twente Vrouwen komend seizoen. De zomerstop duurt nog even, maar FC Twente kan nu al terugkijken op een drukke transferperiode.

Leegloop

Het vertrek van Roord was natuurlijk al vrij snel bekend, maar dat ook Worm en Munsterman nog zouden verkassen, kwam deze week toch wel als verrassing. Maar liefst twaalf speelsters van de 22 uit de selectie van afgelopen seizoen zijn weg. Roord en Beerensteyn naar Bayern München, Munsterman en Worm naar Everton, Kerkdijk naar Bristol City en ook nam Twente nog eens afscheid van zeven andere speelsters.

Marthe Munsterman (links) en Siri Worm maakten de stap naar Everton.
Volledig scherm
Marthe Munsterman (links) en Siri Worm maakten de stap naar Everton. © Everton FC

Trainer Tommy Stroot baalt van de leegloop, maar hij snapt het wel. "In het buitenland is alles goed geregeld. Een mooie uitdaging voor de speelsters."

Geen Europees voetbal

Bij het vertrek van de vele speelsters zal natuurlijk ook meespelen dat Twente komend seizoen geen Europees voetbal speelt. Kampioen Ajax gaat Europa in en niet FC Twente. Ook dat wordt wennen voor de supporters en voor de ploeg van Stroot.

Twents karakter

Het nieuwe FC Twente telde afgelopen week op de eerste trainingen veel onbekende gezichten. Het Twentse karakter is een beetje ondergesneeuwd. "We hebben zelf geen opleiding meer en dan merk je dat bij het vertrek van de ervaren speelsters het aantal regionale speelsters afneemt", weet ook Stroot.

Desondanks heeft Twente prima ingespeeld op het vertrek van de ervaren krachten. Met keepster Nick Evrard uit België en verdedigsters Kika van Es van Achilles'29 en Myrthe Moorrees van PSV heeft de club waardige vervangers binnengehaald.

Nieuwkomer Kika van Es.
Volledig scherm
Nieuwkomer Kika van Es. © Remko Kool (Pro Shots)

Veel tieners

Wat vooral opvalt, is dat de selectie voor komend seizoen bestaat uit maar liefst tien tieners. "Vandaar dat we bewust gekozen hebben voor een selectie met minder speelsters", zegt Stroot. "Zodat de jongere speelsters ook echt minuten kunnen maken."

Regionaal talent

Twente wil de jeugd een kans geven. Met het aantrekken van Anne Bhagerath (17) uit Oldenzaal en Lois Niënhuis (16) uit Lichtenvoorde hoopt het tevens de regionale binding te behouden. Zulke speelsters moeten in de toekomst de regio vertegenwoordigen, zoals Roord en Munsterman dat ook deden. "Het moet niet zo zijn dat de beste regionale speelsters straks naar een CTO in Amsterdam of Eindhoven gaan", aldus Stroot.

Trainers Roy Elferink (links) en Tommy Stroot met de regionale talenten Anne Bhagerath (tweede van links) en Lois Niënhuis.
Volledig scherm
Trainers Roy Elferink (links) en Tommy Stroot met de regionale talenten Anne Bhagerath (tweede van links) en Lois Niënhuis. © FC Twente Vrouwen

De Duitse coach hoopt deze zomer nog twee middenvelders aan zijn selectie toe te voegen. Dan is de selectie wat hem betreft klaar voor de competitie.

Competitiestart

De eerste competitiewedstrijd is op vrijdag 1 september, bij PEC Zwolle. Een week later wacht Ajax-thuis.