Volledig scherm
Marthe Munsterman, hier bij de ondertekening van haar contract in 2011. © Frans Nikkels

Marthe Munsterman en Danique Kerkdijk in voorlopige WK-selectie

ENSCHEDE - Bondscoach Roger Reijners heeft vrijdagmorgen de 35 namen bekend gemaakt van zijn voorlopige WK-selectie. Het Nederlands vrouwenelftal speelt in juni in Canada voor het eerst in de historie een wereldkampioenschap.

Munsterman in voorselectie

Opvallende naam in het gezelschap is die van Marthe Munsterman. De FC Twente-speelster maakt al jaren onderdeel uit van de eerste selectie van de Tukkers, maar kwam tot dusver nooit in aanmerking voor een Oranje-uitverkiezing. Nu zit Munsterman bij de groep van 35, waarvan er nog twaalf af moeten vallen. Ook verdedigster Danique Kerkdijk maakt haar debuut in de Oranje-selectie.

Zeven speelsters FC Twente

FC Twente is met zeven speelsters de club die het op één na meeste voetbalsters levert aan de WK-ploeg. Bondscoach Reijners selecteerde liefst 9 Ajax-speelsters.

Van FC Twente zitten Anouk Dekker, Sari van Veenendaal, Jill Roord, Shanice van de Sanden en Maayke Heuver ook in de voorlopige WK-ploeg. Siri Worm, normaal gesproken basissspeelster, ontbreekt. Zij raakte vorige week zwaar geblesseerd en moet het WK missen.

Debuut

Het Nederlands vrouwenelftal debuteert dit jaar op het WK, dat van 6 juni tot en met 5 juli wordt gehouden. Voorafgaand aan het vertrek naar Canada, speelt Oranje op woensdag 20 mei in het Sparta Stadion in Rotterdam een uitzwaaiwedstrijd tegen Estland. Zondag 24 mei vliegt de selectie van bondscoach Reijners naar Toronto voor een trainingskamp van een week.

Daar staat op zaterdag 30 mei Oranjes laatste oefenactiviteit op het programma, een treffen met mede WK-ganger Zweden. Op 1 juni arriveren de OranjeLeeuwinnen in Edmonton, waar op 6 en 11 juni de poulewedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en China worden gespeeld. Het laatste groepsduel met gastland Canada wordt op 15 juni afgewerkt in Montreal.

De definitieve WK-selectie moet voor 25 mei bekend worden gemaakt.

Selectie van 35 speelsters:

Eshly Bakker (Ajax), Lineth Beerensteyn (ADO Den Haag), Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK), Dyanne Bito (Telstar), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Kopparberg/Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (Telstar), Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Maayke Heuver (FC Twente), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Inessa Kaagman (Ajax), Renate Jansen (ADO Den Haag), Dominique Janssen (SGS Essen), Danique Kerkdijk (FC Twente), Vanity Lewerissa (Standard de Liège), Barbara Lorsheyd (Telstar), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern München), Myrthe Moorrees (PSV/FC Eindhoven), Liza van der Most (Ajax), Marthe Munsterman (FC Twente), Jill Roord (FC Twente), Shanice van de Sanden (FC Twente), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (FC Rosengård) en Renate Verhoeven (Standard de Liège).