Leon ten Voorde
Volledig scherm
Leon ten Voorde © Marco de Swart

Met het overlijden van tante Jo verdwijnt ook stukje geschiedenis FC Twente

BlogAls je als kind bij sigarenmagazijn Schepers aan de Haaksbergsestraat binnenstapte, dan waande je je in het Walhalla. Dat  kleine winkeltje voelde voor de jonge fan als het paradijs. Het was net de fanshop van Barcelona bij Camp Nou voor de jeugd van nu, maar dan net iets anders. 

Er waren sjaaltjes te koop, petten, stickers en nog veel belangrijker: je kocht er de scholierenkaart voor 10 gulden, waardoor je het gehele seizoen was verzekerd van een plek in Vak PP of P. Als je meewilde naar een uitwedstrijd, mits er voldoende aanmelding was natuurlijk, dan gaf je je bij Schepers op en daar had je een fietstocht van 30 kilometer met wind tegen voor over. Dat knusse winkeltje waar altijd het aanplakbiljet van de eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Twente op de ramen hing, was de place to be voor de tiener die droomde van de club. 

Voor de Twente-supporters was dat sigarenwinkeltje groter dan de HEMA of V&D. Van clubcards had niemand nog gehoord,  digitale ticketing was nog iets uit het heelal. Je stapte over de drempel bij Schepers, je liep naar achteren en je kocht geen sigaren, maar een voetbalkaartje waar je voor had gespaard. Zonder paspoort of ID.

Bijna 50 jaar lang verzorgde Schepers de kaartverkoop voor FC Twente. De winkel was een begrip in Enschede en omstreken. Maar toen veranderde de wereld, en kwamen er opeens computers en andere handigheden op de markt. Zomaar kaartjes kopen bij een sigarenboer op de hoek, dat kon en mocht niet meer van de KNVB. Het moderne voetbal had z'n intrede gedaan.

Afgelopen dinsdag overleed Jo  Schepers op 82-jarige leeftijd. Ik schat dat ik 30 jaar geleden voor het laatst een kaartje aan de Haaksbergsestraat heb gekocht. Het beeld van haar gezicht heb ik niet meer en is vervaagd door de tand des tijds. Maar  met het overlijden van tante Jo  is er voor veel supporters wel een stukje geschiedenis verdwenen.