Munsterman geeft in boek vooral anderen schuld van financieel echec FC Twente
ENSCHEDE - Joop Munsterman blikt in zijn memoires terug op zijn voorzitterschap bij FC Twente. Het boek Rood Bloed, dat pas eind deze week officieel verschijnt, is een document vol zelfbeklag. De reacties van andere hoofdrolspelers uit die tijd bij FC Twente zijn enigszins gelaten.
Munsterman twijfelde lang of hij zijn jaren als voorzitter bij FC Twente in boekvorm moest uitbrengen. Maar vanwege de halve en hele onwaarheden die over hem de ronde doen, heeft hij het boek toch laten schrijven, zo zegt hij. De oud-voorzitter verschaft met zijn memoires, die zijn opgetekend door Hengeloër Frank Krake, een boeiend inkijkje in de taferelen die zich in de laatste, hectische, jaren afspeelden binnen de bestuurskamer bij FC Twente. Munsterman spreekt over de ruzies, het gekonkel, het onderlinge wantrouwen tussen de commissarissen en de trucs waarvan de club zich bediende om het hoofd boven water te houden.
Munsterman-moeheid 'onderschat'
Tot het kampioenschap in 2010 was Munstermans voorzitterschap een doorslaand succes. Over die glansrijke periode gaat Rood Bloed ook, met de voorzitter in een hoofdrol. Aan het financiële debacle dat daarna volgde, kon hij zelf maar weinig doen, vindt Munsterman.
Wat een slangenkuil. Ik kon er niet meer tegen. Ik was van het harmoniemodel, niet van het conflict
Uiteindelijk besluit hij in het voorjaar van 2015 de handdoek te gooien. Dat had hij achteraf veel eerder moeten doen. "Ik onderschatte dat er een zekere Munsterman-moeheid optrad. Dat had ik voor moeten zijn.” Maar in maart 2015 is hij het helemaal zat: "Wat een slangenkuil. Ik kon er niet meer tegen. Ik was van het harmoniemodel, niet van het conflict.”
Mensen die hem kennen, weten dat Munsterman vooral van het harmoniemodel is zo lang je hem niet tegenspreekt. En dat hij er een gewoonte van maakte ondergeschikten in het bijzijn van anderen te schofferen. Die laatste gewoonte erkent in ‘Rood Bloed’ ruiterlijk. Hij belde na zo’n uitbarsting betrokkene altijd op om zijn excuses te maken, zo laat Munsterman optekenen.
Geldsmijterij
Zijn mede-commissarissen beweerden destijds dat Munsterman door hen buiten de deur was gezet. Maar wat doet het er toe? Gezellig binnen de RvC was het al lang niet meer. De club genereerde in de periode 2012-2015 een netto verlies van 20,1 miljoen euro. Op de oorzaken daarvan gaat Munsterman in zijn boek nauwelijks in. Dat was voornamelijk geldsmijterij; er werden exorbitante transfersommen en salarissen betaald. Trainers kregen standaard een jaarsalaris van een miljoen en spelers soms veel meer.
Transfer Gutiérrez
In Rood Bloed passeren ook de verschillende affaires de revue. De komst van de Chileen Félipe Gutiérrez naar Enschede bijvoorbeeld. Munsterman, drie mede-commissarissen en twee private investeerders staken ieder circa vijf ton in de Chileen. Die constructie moest via Cyprus lopen. Niet omdat ze in Nederland niet mochten weten dat Twente-bestuursleden met privé-geld in eigen spelers zaten, beweert Munsterman. Nee, dat moest omdat de twee private investeerders onbekend wilden blijven. De Cyprus-constructie ging volgens Munsterman uiteindelijk niet door. Hoe het dan wel werd geregeld, vertelt hij niet. De investering wordt een sof: Gutiérrez blijkt een aanwinst voor Twente, maar hij raakt zwaar aan de knie geblesseerd, waardoor zijn waarde daalt. Munsterman ziet 30.000 euro terug van zijn halve miljoen.
Artikel gaat verder onder de foto.
Lof voor Doyen
Vol lof is Munsterman nog steeds over investeringsfonds Doyen, dat Twente 5 miljoen leende in ruil voor een deel van de transferrechten van zeven spelers. Er was echter één probleempje: de KNVB wilde het niet op de manier zoals Doyen het wilde. Twente lost het creatief op door een aanhangsel bij het contract op te stellen, dat buiten het zich van de KNVB wordt gehouden. Maar de geheime bijlage wordt een jaar later plotseling gepubliceerd door website Football Leaks. Munsterman zegt zich van de side letter niets te kunnen herinneren. "Ik had de schijn tegen, omdat het allemaal wel heel toevallig was. Maar wie zegt mij dat mijn handtekening niet was vervalst.”
'Hein Trebbe ging tekeer'
Vooral zijn mede-commissaris Hein Trebbe krijgt er van langs. ‘Trebbe was woedend en ging tekeer’, omdat Munsterman hem en de overige commissarissen niet zou hebben geïnformeerd over de contractverlening van trainer Alfred Schreuder. Onzin, volgens Munsterman. Het contract had een half jaar ‘ter inzage op de plank’ gelegen bij financieel-manager Gert-Jan Nijweide. Ook commissaris Hennie ten Hag was tegen de contractverlenging van Schreuder. Maar dan omdat Ten Hag besefte dat het de terugkeer van diens zoon Erik als trainer naar de club voor langere tijd blokkeerde, vermoedt Munsterman. Ten Hag en Nijweide zijn er ook de schuld van dat hij dan - ‘zeer tegen mijn zin’ - nog steeds en commissaris en directeur is, meldt Munsterman. Het duo zou het vinden van een oplossing voor deze twee-petten-constructie op z’n beloop hebben gelaten.
FC Twente heeft hem privé 2,1 miljoen euro gekost, stelt Munsterman. Alle aan de club verstrekte leningen heeft hij kwijtgescholden. Met een stok achter de deur trouwens, want alle ex-commissarissen kregen na hun aftreden een brief in de bus waarin zij door hun opvolgers aansprakelijk werden gesteld voor 46 miljoen euro verlies bij de club... Hij heeft er een tweede hypotheek op zijn huis voor moeten opnemen. „Iedereen liep destijds mee in de optocht van succes”, constateert de ex-voorzitter gelaten. „Het is nu mijn zaak niet meer. Ik volg het voetbal alleen nog op afstand.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FC Twente hard op weg naar uitverkocht huis in seizoen 2022/2023
ENSCHEDE - FC Twente speelt het komende seizoen de thuiswedstrijden voor volle tribunes. De club is hard op weg naar een uitverkocht huis. De Enschedese nummer vier van de voorbije competitie is bijna door de voorraad seizoenkaarten heen. -
Met het huren van Ugalde heeft FC Twente de aanvalslinie al bijna op sterkte
ENSCHEDE - Het is maar weinig clubs gegeven, maar FC Twente heeft de aanvalslinie voor het komende seizoen al bijna rond. Met het opnieuw huren van Manfred Ugalde heeft de club de spitspositie ingevuld. Technisch directeur Jan Streuer gaat nu in alle rust nog op zoek naar een buitenspeler na het wegvallen van de zwaar geblesseerde Dimitrios Limnios. -
FC Twente trapt nieuw eredivisieseizoen af in Nijmegen, landskampioen Ajax treft Fortuna
De KNVB heeft vanmiddag het programma voor de eerste speelronde van het nieuwe eredivisieseizoen bekendgemaakt. FC Twente opent het seizoen 2022/2023 met een uitwedstrijd bij NEC. Landskampioen Ajax gaat op bezoek bij Fortuna Sittard, PSV ontvangt promovendus FC Emmen en Feyenoord gaat op bezoek bij Vitesse. -
mokotjo terug
FC Twente als eerste club in Nederland begonnen aan nieuw seizoen
HENGELO - FC Twente is vrijdag als eerste club in de eredivisie begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Enschedeërs spelen op 4 augustus al een Europese wedstrijd. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
De stand van zaken in de regio: Het is nog stil bij FC Twente en bij Heracles is er strijd onder de lat
ENSCHEDE/ALMELO - FC Twente en Heracles beginnen langzaam maar zeker warm te draaien. In Enschede is het nog opvallend rustig, in Almelo is er een heuse keepersstrijd gaande. De stand van zaken aan de hand van de twee technisch directeuren. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.