Volledig scherm

Nederland vindt straf FC Twente te zwaar

ENSCHEDE – Meer dan de helft van alle voetballiefhebbers in Nederland vindt degradatie een te zware straf voor FC Twente. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. Zo’n 55 procent zegt dat de straf te zwaar is; 41 procent vindt het prima zo, en 4 procent is van mening dat FC Twente nog zwaarder moet boeten. Dat zijn vooral fans van Ajax.

>> bekijk onderaan de interactieve grafieken

De licentiecommissie van de KNVB wil FC Twente haar licentie afnemen als straf voor financieel gesjoemel. De club zou de licentie wel meteen weer terugkrijgen maar moet dan instromen in de Eerste Divisie. Per saldo betekent dat dus degradatie. Dat gaat dus de meeste voetballiefhebbers te ver, maar de overgrote meerderheid vindt wel dat FC Twente nog een straf verdient. Van de mensen die de straf te zwaar vinden is slechts 6 procent van mening dat het nu echt wel genoeg is geweest. Bijna de helft denkt aan een taakstraf voor de oud-bestuursleden, 20 procent aan een nieuwe puntenstraf en 12 procent aan een boete. Van de mensen die de straf te licht vonden vindt een meerderheid terugzetten naar de amateurs een goede maatregel.

Feyenoordfans
Uit het onderzoek blijkt dat FC Twente vooral onder Feyenoordfans op sympathie kan rekenen. Van de aanhangers van de Rotterdamse club is 60 procent van mening dat degradatie te zwaar gestraft is. Onder de Ajaxfans is dat slechts 46 procent. Die aanhangers van de Amsterdamse club vinden in meerderheid (48 procent) dat FC Twente terecht gestraft is.

Opmerkelijk
Een meerderheid van 54 procent van alle voetbalfans vindt het bovendien terecht dat FC Twente naar de burgerrechter is gestapt om een oordeel te vragen. Opmerkelijk is dat ook meer dan de helft van de Ajax- en Feyenoordsupporters begrip hebben voor deze stap. Nog geen twintig procent van alle voetballiefhebbers is van mening dat FC Twente niet naar de rechter had mogen stappen.

Morgen (vrijdag) doet de rechter in Utrecht uitspraak in het kort geding dat FC Twente heeft aangespannen tegen de KNVB over het intrekken van de licentie.