Nijhuis doet mee aan Grote FC Twente Show: ‘Degradatie Twente is oew schuld’

VIDEOENSCHEDE - Bas Nijhuis draaft op in ‘De Grote FC Twente Degradatie Show’. De internationaal arbiter, die van de KNVB geen wedstrijden van de club uit Enschede mag fluiten, tekende dinsdag op aandrang van Twentse cabaretiers een contract. Met de voetbalcoryfeeën Wout Brama, Sander Boschker en Eddy Achterberg treedt ‘Bassie’ op 15 en 16 augustus op in het Wilminktheater.

„De degradatie van FC Twente is oew schuld, koekwaus!” . Bas Nijhuis kijkt verbaasd als de Twentse grappenmakers Thijs Kemperink en Laurens ten Den aankloppen bij zijn boerderij in het buitengebied van Enschede. „Aj onze club wel had flootn, haj oons nog een betke kunn helpn”, roept het duo, dat met André Manuel als ‘Stokkum-Oost’ de kleinste supportersvereniging vormt van de afgelopen seizoen gedegradeerde rode brigade.

Wind van voren

„Laat je club maar in de steek”, klinkt het verwijtend. De rood aangelopen Kemperink en ‘zittend lid’ Ten Den – in een rolstoel – duwen Nijhuis de woonkamer in. De veelvuldig in de publiciteit tredende arbiter en warme bakker krijgt de wind van voren. Wel dagelijks als analist op televisie bij NOS en RTL, op de voorgrond treden met een boek en de theaters afstruinen met eigen show, maar geen hand willen uitsteken voor de geplaagde voetbaltrots. 

Ook balen

Met „Ie mut de uiern nie groter wiln hebn as de melkproductie!” zetten de FC Twente-fans hun streekgenoot op de plaats. Nijhuis zegt uiteindelijk toe iets voor ‘oons cluppie’ te willen doen. Hij is diep in het hart ook fan, baalt stevig van de degradatie, vindt het fantastisch dat er al achttienduizend jaarkaarten zijn verkocht en dat de hondstrouwe supporters in Enschede een feestje verdienen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Thijs Kemperink (l.) en zittend lid Laurens ten Den (r.) van de supportersclub Stokkum-Oost dringen Bas Nijhuis op om mee te doen aan de Grote FC Twente Degradatie Show. © Dolf Ruesink

Uit eten met schoonouders

Als de theatermakers hem op de man af vragen om 15 en 16 augustus te komen optreden bij de Grote FC Twente Degradatie Show in de grote zaal (duizend toeschouwers) van het Wilminktheater, ziet de bruin getinte showman nog een ontsnappingsroute: „Ik moet uit eten met mijn schoonouders.”  Ten Den veert boos op uit de rolstoel. Nijhuis weet genoeg. Hij tekent direct voor twee shows.

Cast

Met het vastleggen van Nijhuis is de cast nu rond. André Manuel, Bert Eeftink (Helligen Hendrik), Thijs Kemperink, Laurens ten Den en Jan Riesewijk nemen de humor voor hun rekening. Stadionspeaker Jan Bruins is de omroeper van dienst, oud-spelers Sander Boschker en Eddy Achterberg schuiven aan bij de tap in het spelershome, net als de bij FC Twente terugkerende middenvelder Wout Brama.

Als de cabaretiers vertrokken zijn, loopt de voetbalscheidsrechter hoofdschuddend naar de weide om zijn ezels te verzorgen. „Waar ben ik aan begonnen met deze idioten…”