Volledig scherm
© Lars Smook

Nog even en de spelers van FC Twente zijn gratis af te halen

ENSCHEDE - FC Twente moet miljoenen euro’s binnenharken aan transfergeld. Maar er is geen club die in deze onzekere periode een bod neerlegt in Enschede.

Iedereen had al afscheid van hem genomen. Het was fijn, bedankt, tot ziens. Hakim Ziyech, de sterspeler van FC Twente, had zijn laatste vrije trap in Enschede in de kruising geschoten. Tenminste, dat dacht iedereen. Maar als de selectie van Twente volgende week woensdag voor de eerste keer in de voorbereiding het veld opgaat, is de kans heel groot dat Ziyech er nog ‘gewoon’ bij is. Noem het bizar, noem het onwezenlijk.

Opvallend stil
Vorige week meldde technisch-manager Ted van Leeuwen dat het spel rond Ziyech eindelijk op de wagen was. Drie serieuze partijen hadden zich gemeld, waardoor de klapper van de zomer nog slechts een kwestie van tijd was. Maar na alle hoopvolle berichten is het plots opvallend stil geworden rond Ziyech. Dat is vervelend, maar tegelijkertijd logisch, want er is geen club die nu een miljoenenbod uitbrengt bij een club die misschien omvalt, waardoor de spelers straks gratis zijn af te halen. En dus moeten Ziyech en Twente opnieuw de wachtkamer in en duurt de onzekerheid voort. Felipe Gutiérrez kan daarover meepraten. De Chileense aanvoerder was vorige week op weg naar het Spaanse Betis Sevilla, maar ook in Spanje zijn de berichten doorgesijpeld dat Twente wellicht failliet gaat. Gutiérrez is daarom nog altijd speler van Twente, want Betis gaat nu uiteraard niet de knip trekken.

Externe partijen
Overigens zit bij een transfer van Gutiérrez de winst voor Twente alleen in de besparing van zijn salaris, want de middenvelder is eigendom van externe partijen. Saillant detail: de oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan zijn twee van die investeerders en zij hebben dus vooral belang bij een verkoop.

Zoveelste tegenvaller
Dat er niets binnenkomt is de zoveelste tegenvaller voor Twente, want het innen van veel transfergeld is een belangrijk onderdeel van het financiële reddingsplan. Er moeten deze zomer miljoenen worden verdiend, en liefst snel.

Waarde
Lichtpuntje is dat een speler als Ziyech volgens kenners van de markt niet zijn waarde verliest, mocht Twente daadwerkelijk naar de Jupiler League gaan. Spelers uit de eerste divisie worden normaliter wel lager ingeschaald, maar Ziyech heeft zijn waarde op het hoogste niveau allang bewezen.

Geen motivatie
Het is bijna niet voor te stellen dat de eerste selectie onder deze omstandigheden volgende week alweer moet beginnen met de voorbereiding. Officieel is er niet eens een trainer, want René Hake heeft nog altijd geen nieuw contract getekend. Hij heeft dat nog niet kunnen tekenen, omdat alle processen noodgedwongen stilstaan. Het maakt de situatie nog gecompliceerder. Niemand weet nog op welk niveau Twente gaat spelen. Sterker nog: de spelers hebben niet eens de garantie op een baan en ook hun lonen zijn inmiddels bevroren. Dat is bepaald geen gezonde motivatie om een nieuw seizoen mee te beginnen.