Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Onzekerheid claim fiscus zit FC Twente dwars

ENSCHEDE - FC Twente wil gebruikmaken van de toegezegde gemeentegarantie van 32 miljoen. Maar dan moet de gemeenteraad akkoord gaan met een onzekere factor: een belastingclaim die de club boven het hoofd hangt.

De club kan nu geen oude schulden herfinancieren, omdat er onduidelijkheid is over de hoogte van de rekening waarmee de fiscus komt. Bronnen rond de club melden dat de ex-commissarissen samen voor maximaal 3,5 miljoen euro garant staan voor de claim. Valt die rekening hoger uit, dan moet de club het restant zelf bijpassen.

Transfers
De belastingdienst onderzoekt de gang van zaken rond 30 transfers. Aanleiding daarvoor was de verkoop van Dušan Tadic naar Southampton in 2014, waarbij de vergoeding van 1,8 miljoen voor het management van Tadic buiten de boeken werd gehouden. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de fiscus met een eindafrekening komt.

Risicoprofiel
FC Twente mag van B en W vanaf 1 november van de gemeentegarantie gebruikmaken, mits er sprake is van ‘een beheersbaar risicoprofiel’. 31 december van dit jaar was als uiterste termijn afgesproken. Als het de club niet lukt B en W en de raad te overtuigen, wil het college de termijn dat Twente van de garantie gebruik mag maken, oprekken tot 1 juni volgend jaar.

Faillissementsdreiging
De raad besloot in december vorig jaar voor 32 miljoen garant te willen staan, omdat Enschede anders de 17 miljoen euro moet afschrijven, die het nog tegoed heeft van de club. Die situatie is onveranderd. „Als wij de resterende schulden niet kunnen herfinancieren, komen we volgende zomer opnieuw in de problemen en komt de faillissementsdreiging weer om de hoek kijken”, zegt bestuursadviseur Marcel Wendrich van FC Twente. „Herfinanciering van leningen met een hoge rente is écht noodzaak.” Zo moet Twente in 2017 een lening van 8,5 miljoen aflossen, die het vorig jaar tegen 8% sloot.

Positief
Voorzitter Jan Schutrups van FC Twente denkt de raad ervan te kunnen overtuigen, dat het te nemen risico acceptabel is: „Het resultaat over dit seizoen zal beter zijn dan voorspeld. Ook over het vorige seizoen zijn we royaal in de plus geëindigd. Kortom, het risicoprofiel van FC Twente is nu een stuk positiever.