Op zijn 94e maakt Harry z’n ‘debuut’ op de bank in De Grolsch Veste

VideoENSCHEDE - Harry Fluttert is geboren en getogen Tukker en z’n hele leven hartstochtelijk Twentefan. Toch bezocht hij nog nooit een wedstrijd. Zondagmiddag gaat het gebeuren. Op 94-jarige leeftijd zit hij voor het eerst in De Grolsch Veste.

Harry Fluttert is slecht ter been en wat hardhorend. Maar hoe hard zijn zoon Frans het hem uit z’n hoofd wilde praten; de Tukker wilde het gewoonweg niet horen. Na de gigantische sfeeractie bij de terugkeer van Twente in de eredivisie –met de grootste ‘vlag’ ooit - is hij niet tegen te houden. „Ik moet naar een wedstrijd. Nu kan het nog”, drong hij bij zijn zoon Frans aan, die werkelijk leeft voor Twente en elke thuiswedstrijd in het stadion zit. „Het maakte niet uit, wat ik tegenwierp. Het moest gebeuren.” En met een brede lacht: “Nou ja, als hij er straks van spanning bij neervalt, dan heeft hij het in elk geval meegemaakt.”

Happening

Frans Fluttert riep de familie bij elkaar om er dan maar gelijk een echte happening van te maken. Tegen RKC zitten ze nu zondagmiddag in het stadion.  Harry met zijn dochter en zoon Frans, plus zijn drie kleinkinderen en twee nichtjes. Het ‘debuut van de 94-jarige Benteloër bleef niet onopgemerkt bij de club. Voor de aftrap stond Wout Brama bij de ingang de familie op te wachten en overhandigde Harry een Twente-shirt, plus kaartjes voor de hoofdtribune.

Alles voor opa

Simpel te regelen was het voor de familie niet: maar weinigen wonen nog in de buurt van het Twentestadion, een deel van hen zit voor het werk veelvuldig in het buitenland. Komt nog bij dat Rarnai, Frans dochter, eigenlijk een fanatieke Vitessefan is. “Maar voor opa worden alle sentimenten opzij gezet.”

Hij hoopt op 2-0 winst, maar is met 3-3 ook blij. “De sfeer was overweldigend. Die bal van RKC aan het eind op de paal. Je zit er zo dichtbij, het was alsof je de bal bijna kan aanraken.”

Harry Fluttert was zijn werkzame leven ‘technisch tekenenaar’ bij het vermaarde Hazemeijer in Hengelo. In zijn vrije tijd is hij – nog altijd – uitvinder. Hoe het dan mogelijk is, dat zo’n ondernemende en creatieveling en bovendien groot Twentefan nog nooit naar De Grolsch Veste is geweest? „Vroeger was het zo; je werkte voor het gezin. Ik druk. Moeder druk. Allemaal druk, druk, druk. Het kwam er gewoon niet van. Daarom keek ik op tv.” En vaste prik: als Frans dan rechtstreeks uit het stadion langs kwam, werd er met een biertje de wedstrijd nog eens goed geanalyseerd.”

Volledig scherm
Harry Fluttert krijgt een shirt van FC Twente uit handen van Wout Brama. © Ron Jonker