Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Lars Smook

Oppositie neemt toe: Twente Verenigt neemt afstand van samenwerking met Heracles

ENSCHEDE - Binnen FC Twente neemt de oppositie tegen de komst van een gezamenlijke opleiding met Heracles steeds meer toe. Deze week werd bekend dat beide clubs een overeenkomst voor tien jaar willen aangaan. Het overkoepelende supportersorgaan Twente Verenigt laat in een statement weten de plannen niet te steunen. 

De supportersgeledingen van FC Twente kregen donderdagavond tekst en uitleg van algemeen directeur Paul van der Kraan. Die sessie kon de onvrede niet wegmasseren. Na het uitlekken van de plannen is de verwondering en verbazing op veel plekken binnen de club groot. Twente Verenigt heeft dat inmiddels verpakt in een statement. „Op de nieuwjaarsreceptie werd gesproken dat FC Twente een opleiding van het niveau AZ wil realiseren”, aldus het supportersorgaan.  „Een mooi compliment naar de club uit Alkmaar: de jeugd had daar inderdaad de toekomst en dat in een verzorgingsgebied dichtbij de Amsterdamse Toekomst. Het klonk velen als muziek in de oren, want dit stond ook in het beleidsplan 2020 (gewoon doen, gewoon doen). Met deze woorden in het achterhoofd kreeg de in oktober getekende intentieverklaring met Heracles ook het perspectief dat FC Twente ambitie heeft en ook wil investeren in de jeugdopleiding; dit was immers hetgeen AZ ook deed. Men ging fors investeren in de jeugd en bood de jeugd perspectief. Dat laatste is voor de jeugd van FC Twente ook belangrijk: de onder 19 werd kampioen en is een lichting met veel talent.”

Losse flodders

Volgens Twente Verenigt zijn die woorden echter losse flodders gebleken, nu steeds meer details van de overeenkomst naar buiten komen. Zo wordt het budget, dat nu nog 2.2 miljoen euro is, fors naar beneden geschroefd door beide clubs. Twente Verenigt heeft ook moeite met de duur van de samenwerking. „De supporters van FC Twente hebben weinig gevoel voor een gelijkwaardig project voor de duur van 10 jaar is. Voor een samenwerking is vertrouwen en elkaar steunen een belangrijke basis; vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, aldus Twente Verenigt. „Veel supporters zijn het niet vergeten dat ook vanuit Almelo geschreeuwd werd dat FC Twente de ECV boete ook aan hun moest betalen. Zelfs na de oproep van de heer Velderman (de vorige directeur, red.) aan de clubs om dit te laten vallen, kwam geen gehoor of steun vanuit Almelo.”

Belangen FC Twente gaan voor

„Er wordt gesproken over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, echter is het startpunt bij voorbaat al niet op basis van gelijkwaardigheid”, zo staat verder te lezen. „Er staat een door FC Twente gerunde jeugdopleiding met een door FC Twente gekozen trainingsstaf en faciliteiten. Om ook vanuit FC Twente een goede herstart met de jeugdopleiding te kunnen maken, hechten wij er veel waarde aan dat eerst op het technisch beleid een stevige basis komt die de belangen van FC Twente goed kan borgen.”

Niet delen in transfers

Het supportersorgaan ziet het ook niet zitten dat beide clubs in de toekomst gaan delen in de transfers. „In dat kader hebben we onze blik geworpen op de jeugdtalenten die de laatste 10 jaar allemaal een kans in het betaalde voetbal gekregen hebben (bron; transfermarkt.de). We komen dan tot de conclusie dat rond de 60 spelers hun debuut hebben mogen maken en dat dit ook nog eens een aardig bedrag opgeleverd heeft van rond 33 miljoen voor FC Twente en rond 3 miljoen voor Heracles (exclusief opleidingsvergoedingen). Hier staat wel tegenover dat de jeugdopleiding in die jaren ook aanzienlijk meer kostte dan dat deze momenteel aan kosten meebrengt.”

FC Twente en Heracles hebben van de KNVB een week uitstel gekregen met hun verzoek tot verandering, omdat zo liet de Enschedese club weten, er nog niet over alles een akkoord is.