Volledig scherm
Wat kan Twente zonder Ziyech? © Pro Shots

Overijsselse derby GA Eagles - FC Twente stierf zachte dood

DEVENTER - Een confrontatie tussen Go Ahead Eagles en FC Twente gold ruim drie decennia als dé derby van Overijssel. Nu worden voornamelijk oudere fans door een lichte verhoging bevangen als beide clubs zaterdagavond de degens kruisen.

De derbykoorts wakkerde aan toen Go Ahead in 1963 na omzwervingen in de eerste en tweede divisie de vaste grond van de eredivisie onder de voeten kreeg. De viervoudig landskampioen wachtte op het hoogste niveau confrontaties met provinciegenoot Sportclub Enschede, dat in 1965 na een fusie met Enschedese Boys voortaan als FC Twente door het voetballeven ging.

Uit eredivisie
De derby stierf een zachte dood vanaf 1996, toen Go Ahead voor een periode van zeventien jaar uit de eredivisie verdween. Uit het oog, uit het hart. Zo simpel was het.
Go Ahead en FC Twente speelden 27 eredivisiewedstrijden tegen elkaar in Deventer. De thuisploeg is licht in het voordeel met tien zeges en negen nederlagen. Acht keer werd het een gelijkspel.

Een keer winst
Van de laatste vijf ontmoetingen in Deventer won Go Ahead er slechts één. Jarchinio Antonia maakte op 9 maart 2014 de enige en dus winnende treffer: 1-0.

FC Twente kwam voor het laatst op 12 april 2015 in de Adelaarshorst op bezoek (1-3). Wesley Verhoek zette Go Ahead op voorsprong, maar door goals van Renato Tapia (2) en Hakim Ziyech gingen de drie punten naar Enschede.