Volledig scherm
© Lars Smook

Rechter doet uiterlijk 10 juni uitspraak over FC Twente

ENSCHEDE/UTRECHT - De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht doet op vrijdag 10 juni uitspraak in de zaak tussen FC Twente en de KNVB. FC Twente vocht deze vrijdag bij de rechtbank in Utrecht het besluit van de licentiecommissie van de KNVB aan, die de Tukkers wil laten degraderen naar de Jupiler League als straf voor het financiële wanbeleid.

Rechter Maarten Heinemann gaf aan het een gecompliceerde zaak te vinden. "Ik snap dat iedereen snel duidelijkheid wil, maar ik ga voor goede rechtspraak boven snelle rechtspraak”, stelde hij.

Licentie
FC Twente eiste in de zaak dat de KNVB de licentie van de club niet mag intrekken totdat er in een bodemprocedure (een diepgaande rechtszaak die jaren kan duren) uitspraak is gedaan over de licentie-intrekking.

Wel of geen nieuwe malversaties?
In de rechtszaak van vrijdag ging het vooral over de vraag of er na 15 december nog echt nieuwe malversaties aan het licht waren gekomen, of dat dat al oude zaken waren die onder het voorwaardenpakket van 15 december vielen. Op 15 december trok de licentiecommissie de licentie van FC Twente voorwaardelijk is. Als de club grondig onderzoek zou doen en schoon schip zou maken zou ze de licentie mogen behouden.

Zowel KNVB als FC Twente vinden dat de club aan die voorwaarde heeft voldaan. Maar volgens de licentiecommissie zijn er na 15 december nog weer nieuwe zaken aan de orde gekomen. Als ze daarvan zou hebben geweten op 15 december, zou er geen voorwaardelijke maar een definitieve intrekking zijn geweest. En dat is de basis voor de intrekking nu, zo betoogde advocaat mr. Knijff van de KNV.

Tadic
Maar volgens FC Twente was op die datum al wel bij de bond bekend dat er nog meer aan de hand was, alleen wist niemand toen nog precies wat. FC Twente had al aangekondigd dat ze dat zou uitzoeken. De malversaties rondom de deal met Tadic bijvoorbeeld werden op 14 januari uit de doeken gedaan bij de licentiecommissie. Dat was toen geen aanleiding om de licentie direct in te trekken. Vervolgens kwamen nog zaken naar buiten over de spelers Engelaar en Corona. Dat leidde op 4 april tot een zeer pittig gesprek tussen de licentiecommissie en FC Twente. Daarin liet de commissie weten het zat te zijn. Volgens FC Twente werd daar gezegd dat voor 1 mei alles op tafel moest, omdat anders het geduld op was. Dat is op 14 april ook nog bevestigd in een mail. En FC Twente ging er dus van uit dat ze veilig was toen op 1 mei alles was uitgezocht en verantwoord.

Maar volgens de licentiecommissie was dat geen vrijbrief. Alles moest boven tafel om elke twijfel over de toekomst weg te nemen, maar het was volgens de KNVB-advocaat niet bedoeld om FC Twente alvast vrij te pleiten van straf.

Beroepscommissie KNVB
De KNVB-advocaat hamerde vooral op de stelling dat FC Twente niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Volgens mr. Knijff moet FC Twente eerst naar de beroepscommissie van de KNVB stappen en dat oordeel afwachten. Als dat fout uitpakt, kunnen ze altijd nog naar de rechter, zo betoogde hij. Volgens hem zit de beroepscommissie al klaar en kan er al op 13 juni een uitspraak liggen.

Twijfels
Mr. Segaar van FC Twente betwijfelt of het wel zo snel kan. Bovendien, zo zei hij, zijn de feiten waarover geoordeeld moet worden na 13 juni niet anders dan nu. De rechter kan dus prima uitspraak doen. En hij wil dat de rechter de KNVB in elk geval verbiedt om de licentie in te trekken, met of zonder uitspraak van de beroepscommissie.

Lees hier alles terug over de ontwikkelingen vrijdag in de rechtbank.

Volledig scherm
De jonge Gijs toont vol trots zijn FC Twente shirt voor de rechtbank © Lars Smook