Volledig scherm
© Christian van der Meij

Rechter veegt eis FC Twente van tafel

ENSCHEDE/UTRECHT – De KNVB mocht de eredivisielicentie van FC Twente intrekken. Dat heeft voorzieningenrechter Maarten Heinemann van de rechtbank in Utrecht bepaald in de zaak die de club had aangespannen tegen de KNVB. De rechter oordeelt dat de KNVB FC Twente mag terugzetten naar de Jupiler League.

De KNVB nam in december het besluit tot voorwaardelijke intrekking van de licentie. De voetbalbond en FC Twente hebben toen samen afspraken gemaakt over een nader onderzoek. De club dacht niet gestraft te worden als zij misstanden uit het verleden voor 1 mei 2016 zou melden. Volgens de rechter had FC Twente het Decemberbesluit niet als een vrijbrief mogen opvatten. De licentiecommissie mocht consequenties verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek.

'Passende straf'
FC Twente dacht dat de KNVB een club niet terug mocht zetten naar de Jupiler League. De rechter oordeelt dat de KNVB dat in dit geval wel mag doen. Bij deze beslissing heeft de KNVB rekening gehouden met de inspanningen van FC Twente voor een nieuwe toekomst en de belangen van de medewerkers, financiers en supporters. De rechter oordeelt dat de KNVB in redelijkheid tot deze maatregel heeft kunnen komen.

Vervolgstappen
FC Twente beraadt zich nu over mogelijke juridische vervolgstappen. Er wordt eerst gewacht op de uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB. Daarna worden verdere mededelingen gedaan.