Staf FC Twente laat clubicoon Brama keihard vallen in gesprek met supporters

VIDEOENSCHEDE - Wout Brama komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Twente. Dat valt op te maken uit de gesprekken die enkele supporters dinsdagavond in Hengelo hebben gevoerd met de technische staf en aanvoerder Xandro Schenk.

Volgens de staf is Brama ‘irritant voor de ploeg, en ondermijnend bezig geweest naar de trainers, de ploeg en medespelers’ en zorgt hij voor wrijving ,,Dat de jongens geen vertrouwen hebben komt mede door Wout Brama. Hij beïnvloedt spelers en heeft een slechte invloed in de kleedkamer”, zo wordt gezegd door een van de trainers.

En: „Als jullie elke keer zijn naam gaan zingen, gaat hij dat nog meer geloven.” Opvallend is dat de hoofdtrainer Gonzalo Garcia zich nauwelijks mengt in het gesprek.

Supporters te kritisch

In het gesprek van meer dan een half uur gaat het naast de inzet van de spelers ook over de strategie en de keuzes van de trainer. De supporters, zo laat de delegatie van FC Twente weten, zijn te kritisch en moeten meer achter het elftal gaan staan. Opvallend is verder dat de delegatie van FC Twente weinig zelfkritisch is en veel dingen buiten zichzelf legt.

Bij het gesprek met de supporters was de volledige technische staf betrokken. Naast hoofdtrainer Garcia ook de assistenten Sander Boschker, Peter Niemeyer, Dennis van der Rhee. 

Fans zijn het zat

Ruim 50 supporters stonden dinsdagavond na de 2-0 nederlaag bij Hengelo op het trainingscentrum om verhaal te halen bij de spelers en de staf. De fans zijn het gedoe rond aanvoerder Wout Brama, die al sinds de winterstop niet meer in de selectie wordt opgenomen, zat. Ook maken zich grote zorgen over de degradatiestrijd. 

Het voetbal van FC Twente is al het gehele seizoen slecht. Twente begon 2020 met vijf punten uit drie duels, maar zakte dinsdagavond tegen Emmen volledig door het ijs. De komende weken wacht de club een loodzware serie met onder meer duels tegen AZ, FC Utrecht, Vitesse en Ajax.

FC Twente trainer Garcia met Wout Brama of FC Twente na afloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk eind 2019, de laatste wedstrijd die Brama speelde.
Volledig scherm
FC Twente trainer Garcia met Wout Brama of FC Twente na afloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk eind 2019, de laatste wedstrijd die Brama speelde. © ANP Sport

Reactie Twente

FC Twente betreurt het dat er geluidsopnames zijn gemaakt van de gesprekken tussen de staf, aanvoerder Xandro Schenk en enkele supporters. „Zo’n gesprek gebeurt op basis van onderling vertrouwen”, aldus een woordvoerder. Op de inhoud van het gesprek wil de club verder niet ingaan. 

Boze supporters hebben na de nederlaag tegen FC Emmen dinsdagavond de bus van FC Twente opgewacht in Hengelo. Bekijk de beelden hieronder:

Supporters betuigen met een spandoek hun steun aan Wout Brama.
Volledig scherm
Supporters betuigen met een spandoek hun steun aan Wout Brama. © Emiel Muijderman
FC Twente spelers worden opgewacht door boze supporters bij het trainingscomplex bij het FBK stadion. 
Voorin in de Bus Trainer Gonzalo Garcia.
Volledig scherm
FC Twente spelers worden opgewacht door boze supporters bij het trainingscomplex bij het FBK stadion. Voorin in de Bus Trainer Gonzalo Garcia. © Emiel Muijderman