Straf FC Twente moet niet veel langer duren

BlogENSCHEDE - FC Twente voetbalt al tijden nergens meer voor. Het maakt de laatste weken van het seizoen tot een worsteling.

Bij FC Twente konden ze vorige week met gepaste trots melden dat er alweer ruim 15.000 seizoenkaarten zijn verkocht. Niemand moet er vreemd van opkijken dat bij de start van de nieuwe competitie alle records zijn verbroken in Enschede. Het zegt alles over de beleving rond de club. En dan te bedenken dat Twente opnieuw een seizoen zonder beloning staat te wachten. De uitsluiting van Europees voetbal duurt nog twee seizoenen en dat betekent dat de Tukkers nog een jaar zijn uitgesloten van de play-offs.

Lucht is eruit

Twente heeft dat gemis lange tijd kunnen maskeren, omdat iedereen in en rond de club veel te blij was dat er überhaupt nog eredivisievoetbal werd gespeeld in De Grolsch Veste. Maar de laatste weken merk je aan alles dat de lucht eruit is en dat het feitelijk nergens meer om gaat. Dat geldt niet alleen voor de spelers, maar voor iedereen die er bij betrokken is. Van de strijd om de tv-rechten wordt geen speler of supporter warm. Zevende of achtste? Het zal allemaal wel. Op het perspraatje vooraf aan de wedstrijd tegen Sparta kwam welgeteld 1 journalist af.

Geloste wielrenner

Trainer Rene Hake is na het onnodige verlies bij AZ twee weken bezig geweest de ploeg mentaal weer op de rit te krijgen, maar zondag bij Sparta moest hij met lede ogen aanzien dat het zijn spelers aan alles ontbrak. De enige Tukkers die in vorm waren, stonden in het uitvak. Twente was als de geloste wielrenner die zich in de laatste kilometers laat uitbollen naar de finish.

Geen verrassing

Het optreden van Twente op Het Kasteel was teleurstellend, maar als een verrassing kwam het niet. Kijk maar eens naar al die clubs die zondag voetbalden terwijl de spanningsboog ontbrak. Overal hoorde je dezelfde geluiden: het was saai en de echte scherpte was er niet. Kijk ook maar eens naar de amateurs in de regio waar het afgelopen weekend bijna geen vroege kampioen z’n wedstrijd won. Dat mag niet, wordt er dan overal geroepen, maar zo werkt het nou eenmaal in de praktijk. Op een gegeven moment knapt het lijntje en dan is het verrekte lastig het ritme terug te vinden.

Door de goede resultaten eerder dit seizoen heeft Twente zich al heel snel in een veilige positie gemanoeuvreerd. Dat heeft de jongste ploeg van de eredivisie zelf afgedwongen en het zou niet terecht zijn als nu vooral het laatste blijft hangen in de herinnering.

Prikkel

Maar elk team heeft een prikkel nodig om het beste uit zichzelf te halen. Bij Twente is bijna iedereen op dit moment al bezig met het komende seizoen. Veel spelers vertrekken en de aanvallers Seys en Bunjaki behoorden zondag bijvoorbeeld al niet eens meer tot de selectie. Jeugdspeler Dylan George kreeg met het oog op de toekomst tegen Sparta ook de voorkeur boven huurling Yaw Yeboah, die na de zomer niet terugkeert. Het gezamenlijke doel is weg, iedereen heeft in deze stroperige eindfase logischerwijs z’n eigen belang.

Worsteling

Het maakt die laatste weken van de competitie tot een worsteling. Terwijl het Nederlandse voetbal op allerlei plekken dezer dagen onder hoogspanning staat, is FC Twente klaar. Het is een luxe, die paradoxaal genoeg knelt. Hake zal zijn spelers ongetwijfeld op het hart drukken dat ze zichzelf tekort doen als ze het niet het maximale van elkaar eisen tegen FC Groningen. Goed afsluiten, ook voor de trouwe aanhang, zal het devies zijn. Maar ergens diep van binnen is het besef daar, dat het erop zit. Een prima seizoen, dat door de ballast van het verleden toch als een nachtkaars uitgaat.

Het veto van de bond moet dan ook niet langer duren dan een jaar, daar is iedereen nu wel van overtuigd, zowel binnen als buiten de club.

Leon ten Voorde

Volledig scherm
© Marco De Swart