Volledig scherm
© Marco de Swart

Supportersrellen? Bij DE voetbal gebeurt ook veel goeds

BlogDe krant stond er in de voorbije weken weer vol van. Supporters van FC Twente en De Graafschap die slaags raakten bij een tankstation langs de snelweg, supporters van FC Utrecht en Heracles die elkaar tegenkwamen in hartje Almelo en als klap op de vuurpijl schijnt Heerenveen tegenwoordig ook een harde kern te hebben.  

Hielke en Sietse hielden afgelopen zaterdag huis in het centrum van Almelo, waardoor de binnenstad nu op slot gaat voor bezoekende fans.  Al die fratsen haalden dagen achter elkaar het nieuws en het voedde weer het gevoel bij velen: bij DE voetbal is altijd wat en vaak weinig goeds.

Kippenvel

Even terug naar afgelopen zondag, De Grolsch Veste, 16.40 uur. Voor Vak-P wordt een groot spandoek ontrold met de tekst, die we eerder bij de uitwedstrijd bij Roda JC ook al tegenkwamen: 'Teun Lichtenvoorde, voor altijd 1 van ons'. Rode fakkels worden ontstoken en uit de speakers klinkt 'Nothing Else Matters van Metallica'. De ode aan de  supporter Teun, die enkele weken geleden bij een tragisch ongeval om  het leven kwam, is imponerend. Ik twitter: 'Kippenvel in de veste. Ook Eagles-fans klappen voor overleden supporter van 34 uit Lichtenvoorde'.  

Een berichtje op social media leidt nog wel eens  tot merkwaardige, vinnige, zure, onbehouwen reacties, maar dit keer worden de 140 tekens massaal geretweet en is iedereen eensluidend. Een paar minuten laten klinkt er massaal applaus als FC Twente de overleden Toon Renes en Jo Schepers herdenkt.

Bijzonder?

Ene Daan vraagt  zich op Twitter terecht af waarom het zo bijzonder is dat de bezoekers uit Deventer ook respect tonen, omdat dat toch normaal behoort te zijn. Klopt. Maar iedereen die wel eens in een stadion komt, weet dat het niet altijd zo gaat. Veel vaker gaat het trouwens wel goed, alleen is dat geen nieuws. 

Zondag smolten bewondering, ontroering,  verdriet en respect samen in alle supportersvakken. Het was een even emotioneel als mooi schouwspel. En dat mag best eens worden gezegd, te midden van alle negativiteit die vaak over het voetbal wordt uitgestort.

Leon ten Voorde