Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Twente-speler Ebecilio uit running door zeldzaam syndroom

ENSCHEDE - Kyle Ebecilio is vermoedelijk nog enkele maanden uit de running. Bij de middenvelder van FC Twente is een voor topsporters zeer zeldzame spierzenuwaandoening geconstateerd.

Na uitvoerig medisch onderzoek in ziekenhuizen in Hengelo en Rotterdam is een variant van het syndroom van Guillain-Barre vastgesteld.

Afweercellen
Dit betekent dat het lichaam niet alleen afweercellen aanmaakt tegen bijvoorbeeld koorts, diarree of bacteriën, maar ook tegen eigen gezonde cellen. Dat leidt tot afwijkingen in de coördinatie, kracht, motorische beperkingen en gevoelsproblemen in benen en voeten. Het syndroom is ook de oorzaak van de peesblessure in de voet van Ebecilio, waarmee de speler al enkele weken worstelt.

Afwijking
De neurologische afwijking komt bij topsporters vrijwel nooit voor. De kans op volledig herstel bij de Twentespeler is groot, maar hoeveel tijd dat vraagt is ongewis. Bij FC Twente gaat men ervan uit dat Ebecilio enkele maanden niet kan spelen.

Milde variant
Ebecilio zelf is opgelucht dat er duidelijkheid is: ,,Het is een milde variant van dit syndroom en de prognose is goed. Er is honderd procent kans op herstel. Ik heb nog wel last, maar het gaat langzaam beter. Ik weet nu tenminste wat het is. Dat lucht op. Ik kan me nu volledig en heel gericht gaan concentreren op mijn herstel”, aldus de Rotterdammer.