Volledig scherm
Arend van der Wel als elftalbegeleider van FC Twente eind jaren negentig. © Toussaint Kluiters/ANP

Twentse voetbal-Mokumer Van der Wel overleden

ENSCHEDE - Arend van der Wel uit Denekamp is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was afgelopen zeventig jaar van grote betekenis voor de regionale voetbalsport, zowel als speler bij Sportclub Enschede als later in meerdere functies van trainer en elftalleider tot hoofdscout en begeleider van jeugdspelers. Hij was Ridder in de Orde van Nassau.

Van der Wel kende bovendien voetballegende Johan Cruijff al vanaf zijn geboorte, omdat hij bevriend was met diens familie en er vaak thuis kwam. Een deel van de jeugd van Cruijff lag daarom in Twente, waar hij zomers lange vakanties vierde bij Van der Wel en zijn vrouw.

Arend van der Wel werd geboren en groeide op in Amsterdam-Noord. Zijn vader was in de hoofdstad een bekende trainer, onder meer bij het destijds vermaarde Blauw Wit. Zijn zoon begon te voetballen bij Volewijckers, maar kwam via een ballotagecommissie bij Ajax. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij al voor de rood-witten. ,,Dat was tegen Heracles'', wist hij zich te herinneren. ,,Ik was rechtsbuiten, Rinus Michels stond midvoor.''

De Twentse Mokumer Van der Wel begon zijn voetballoopbaan bij Ajax. Van der Wel maakte in 1955 de overstap naar Sportclub Enschede. Dat lag niet voor de hand, want Van der Wel was eigenlijk al rond met het Rotterdamse Sparta. Alleen was er nog niets getekend en dat gebeurd ook niet. Van der Wel kwam op reis met het militaire elftal in Italië Arnold Frohlich van Sportclub Enschede. Die vertelde hem dat zijn club bezig was de coryfee Abe Lenstra te halen. ,,Toen wilde ik per se naar Sportclub Enschede. Vanwege Abe dus. Ik was helemaal idolaat van zijn voetbalcapaciteiten, zag hem als jongen tegen Ajax al de meest fantastische dingen doen.''

Van der Wel speelde voortaan voor, achter en naast Lenstra en genoot met volle teugen. Hij werd een belangrijke pion in het elftal van de Enschedeërs. De Amsterdammer werkte daarnaast bij het ziekenfonds.

Bij Sportclub Enschede en later FC Twente bleef hij zeer actief, nadat hij als voetballer was gestopt. Hij was bij Twente trainer van het tweede team, elftalleider van de eerste selectie, hoofdscout en had talenten onder zijn hoede. Hij hielp zo volop mee aan de ontwikkeling van FC Twente. Van der Wel bleef heel lang nauw betrokken bij eredivisionist.

In de jaren speelde hij bij de amateurs van DOS'19 in Denekamp. Hij werd er nadien trainer en onder zijn bewind maakte het eerste elftal de opmars naar het hoogste zondagamateurniveau. Van der Wel zette bij DOS'19 het jeugdplan, doceerde jeugdtrainers en trainde bovendien jeugdelftallen. Voor de KNVB gaf hij tevens trainingscursussen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement