Volledig scherm
© Lars Smook

Vak-P stapt naar de rechter

ENSCHEDE - Het bestuur van Vak-P stapt naar de rechter als burgemeester Onno van Veldhuizen de sluiting van het clubhuis niet intrekt. Ook willen de supporters dat hij openlijk excuses maakt voor de dingen die hij over Vak-P heeft gezegd. Dinsdagavond heeft het bestuur overleg met de burgemeester.

De burgemeester heeft het honk van Vak-P – de hondstrouwe aanhang van FC Twente - voor een jaar gesloten. Daar bovenop legt hij het home voor twee jaar droog en is daartoe de horecavergunning ingetrokken. Met deze maatregel komt het voortbestaan van de vereniging Vak-P in gevaar.

De burgemeester nam zijn besluit na de grote politie inval bij Vak-P op 6 april. Daarbij werd uiteindelijk 11 gram cocaïne in beslag genomen. Volgens Van Veldhuizen en de politie zou motorclub Satudarah bij Vak-P de dienst uit maken.

Volslagen onzin

Vak-P noemt dat volslagen onzin. „Er zijn maximaal tien leden van Vak-P ook lid van Satudarah en Saudarah. Ver voordat ze zich bij de motorclub Satudarah aansloten, zaten zij al bij ons. Het zijn gewoon fans van Twente. Justitie heeft een probleem met de motorclub. Maar speelt dat nu hoog op, over de rug van Vak-P.”

Dinsdagavond is er op verzoek van de burgemeester een overleg met het voltallige bestuur van de fanside. De bestuurders verklaren tegenover deze krant, dat dit overleg maar één uitkomst kan hebben. „Het terugdraaien van de sluiting en een openlijk excuus. Blijft hij bij sluiting, dan volgt er zeker een kort geding. Dat hebben we geen andere keus.” Hun advocaat Umut Ural acht een proces ‘zeer kansrijk.’

Rellen

Op donderdag 6 april viel de politie met een grote macht het home van Vak-P binnen. Dat liep uit op heftige rellen. Hoewel eerst werd ontkend heeft de politie daarbij zelfs geschoten met rubberen kogels. Er werd uiteindelijk slechts 11 gram coke gevonden, straatwaarde 350 euro. Vijf mensen werden aangehouden, maar zij zijn allemaal al weer op vrije voeten. Volgens de politie zijn zij nog wel verdachten van drugshandel. De politie ging er bij de inval vanuit dat in het supportershome een grote handelsvoorraad drugs werd opgeslagen en bewaakt.