Volledig scherm
Jan van Halst, hier tijdens het trainingskamp in Spanje © Marcel ter Bals

Van Halst: 'Druk was onmenselijk tijdens bizarre periode'

ENSCHEDE - In de nieuwjaarstoespraak van FC Twente blikte directeur Jan van Halst nog een terug op een roerig jaar.

Van Halst noemde het 'de meest bizarre periode uit de geschiedenis van de club'.

Kopje onder
"Alles kwam tot stilstand. We waren compleet vleugellam, konden niks meer doen: geen seizoenkaarten incasseren, geen sponsorpakketten verkopen, geen duidelijkheid bieden aan onze medewerkers, geen spelers verkopen, laat staan aantrekken: de bodem van de schatkist kwam ernstig in zicht. We konden de salarissen over juni simpelweg niet meer betalen. Het water stond ons echt aan de lippen. Sterker nog: eigenlijk waren we al kopje onder", aldus van Halst.

Onmenselijk
Ook op de kantoren was het chaos troef, blikt de directeur nog eens terug. "Onderzoekers, accountants, advocaten, adviseurs; je kon het zo gek niet bedenken of ze liepen hier rond. Het was echt een onwerkelijke situatie. Zeker ook voor alle medewerkers hier. Zij lieten zich echter niet van de wijs brengen en gingen stug door. Met name tussen 1 maart en 1 mei was de druk hier eigenlijk onmenselijk. In twee maanden tijd moesten bergen werk verzet worden."

Hel van Enschede
​Dat Twente er toch in slaagde zich door die periode heen te slaan, noemt Van Halst een bewijs van de doorzettingsdrang van Tukkers. Ook de steun van supporters in die tijd was van levensbelang.

"Het werd weer steeds meer de ouderwetse ‘hel van Enschede’, ondanks alles wat er gebeurde rondom FC Twente op financieel en bestuurlijk gebied. Supporters bleven als één man achter de ploeg staan. We hebben intern weleens gezegd: het lijkt wel of de ellende de mensen hier juist verbindt. En daar zit denk ik ook wel een kern van waarheid in. Misschien ook wel typerend voor Twente, voor Tukkers. Als het moeilijk wordt, zoeken we elkaar op. Zetten we samen de schouders eronder. Laten we eerlijk zijn: die steun hield ons – en houdt ons nog steeds – op de been."