Volledig scherm
René Takens. © FC Twente

Voorzitter weg bij FC Twente

ENSCHEDE – René Takens vertrekt als voorzitter bij FC Twente. De Hengeloër is slechts negen maanden voorzitter geweest van de club.

Terwijl FC Twente verwikkeld is in een doodstrijd, vertrekt Takens met stille trom. Zijn afscheid werd donderdagavond meegedeeld in de bijeenkomst met de 30 sponsoren, die geld bijeen brachten om de club te redden. Takens zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Nauwelijks zichtbaar

René Takens (62), voormalig topman van fietsenfabrikant Accell Group, was als voorzitter van de RvC naar buiten toe nauwelijks zichtbaar in de achterliggende maanden. Hij heeft zijn stempel dan ook niet kunnen drukken. Belangrijkste punt van kritiek op de RvC was afgelopen seizoen, dat de toezichthouders onvoldoende wisten wat er speelde op de werkvloer en dat ze zich slechts eenzijdig lieten informeren door de directie. Daardoor bleven problemen die er speelden - zoals de verstoorde verhouding tussen trainer Verbeek en de spelersgroep - te lang buiten het zicht en werd er (te) laat ingegrepen.

Verbaasde blik

Takens leek zich als buitenstaander vooral te verbazen in de voor hem vreemde voetbalwereld. Van de RvC-leden was het in de achterliggende maanden vooral Dennis Schipper die de kar trok en nog steeds trekt bij FC Twente. Schipper neemt het voorzitterschap tijdelijk waar. Directeur Erik Velderman meldt op de webiste van FC Twente dat de club verder gaat met een 'compacte rvc'. Dat 'compact' klopt wel, naast Schipper is er nog maar één RvC-lid: Koen Groenewold. Recent vertrokken ook al de commissarissen Bernhard Fransen (voetbaltechnische zaken) en Sanne Lohman (personeelszaken), die nog geen twee jaar de functie van toezichthouder hebben vervuld. Fred Rutten is adviseur, maar niet officieel lid van de RvC.