Volledig scherm
Rechter Heinemann en griffier Huisman bij de zitting in de zaak tussen FC Twente en de KNVB. Foto: Lars Smook

Wat FC Twente wil van de rechter: 4 vragen en antwoorden

ENSCHEDE - FC Twente stapte naar de rechter om de straf die het kreeg van de licentiecommissie van de KNVB aan te vechten. Wat wil de Enschedese club precies van de rechter? En hoe straks verder? Een uitleg aan de hand van vier hoofdvragen.

De vier vragen staan hieronder. De belangrijke data in de komende maanden die de directie van FC Twente rood heeft omcirkeld in de agenda leest u hier.

1. Wat wil FC Twente van de rechter?

De club wil dat de rechter de KNVB verbiedt om het besluit van de licentiecommissie over het intrekken van de licentie uit te voeren. Eerst moet volgens FC Twente in een bodemprocedure (een zeer langdurige, grondige rechtszaak die jaren kan duren) worden uitgezocht of het besluit terecht is. Tot die tijd mag de licentie niet worden ingetrokken omdat dat onevenredig zware consequenties voor FC Twente heeft.

2. Wat was inhoudelijk de hoofdvraag?

Op 15 december kreeg FC Twente te horen dat de licentie werd ingetrokken, tenzij de club volledige medewerking zou geven aan een onderzoek. Dat de club die volledige medewerking heeft gegeven, daar zijn partijen het over eens. Maar tijdens dat onderzoek zijn malversaties ontdekt rond de transfers van Corona, Engelaar en Tadic. De KNVB zegt dat dat nieuwe feiten zijn: als ze dat in december had geweten, had ze de licentie direct ingetrokken, in plaats van ‘voorwaardelijk’ te geven. Maar FC Twente zegt dat in december al wel bekend was dat er nog misstanden boven tafel zouden komen, alleen niet precies hoe en wat. Daar was dat onderzoek nou juist voor. Volgens de KNVB rechtvaardigen nieuwe feiten de intrekking van de licentie, volgens FC Twente vallen die feiten nog onder de oude voorwaarden.

3. Welke nieuwe feiten kwamen boven tafel?

Niet veel. Alleen werd wel duidelijk dat er in april nog een fikse aanvaring heeft plaatsgevonden. Op 4 april was er een gesprek tussen de licentiecommissie en FC Twente, naar aanleiding van het bekend worden van de malversaties rond Engelaar en Corona. In dat gesprek maakte de commissie duidelijk helemaal klaar te zijn met steeds opnieuw nieuwe ‘ontdekkingen’. Ze gaf FC Twente tot 1 mei om alles te melden. Over de consequenties van die meldingen lopen de meningen uiteen: FC Twente dacht daarmee schoon schip te maken en de licentie te behouden, de licentiecommissie zegt het ‘comfort van zekerheid’ te hebben beoogd, zonder strafmogelijkheden uit te sluiten.

4. Hoe gaat het nu verder?

Wat de rechter ook beslist: FC Twente en KNVB kunnen in hoger beroep als de uitspraak niet bevalt. De behandeling daarvan duurt lang. Ze kunnen ook besluiten de zaak verder uit te vechten in een bodemprocedure. Ten slotte kan de KNVB-beroepscommissie positief of negatief oordelen. De uitspraak van deze rechter is dan ook geen einde van het conflict.