Volledig scherm
Niek Loohuis loodste FC Twente onder 19 naar de titel. © Reinier van Willigen

‘We hebben weer spelers in de opleiding die FC Twente 1 kunnen halen’

ENSCHEDE - In het kielzog van het eerste elftal heeft ook het vlaggenschip van de opleiding van FC Twente de stap naar de eredivisie gemaakt. Na de promotie werd afgelopen weekend de titel binnengehaald. 

Vier jaar lang was FC Twente onder 19 veroordeeld tot het spelen op het tweede plan.  „Het is heel belangrijk dat we met onder 19 en 17 het komende seizoen in de eredivisie spelen”, zegt Niek Loohuis, trainer van het hoogste jeugdteam van de academie. Onder 17 speelde al in de eredivisie en wist zich het afgelopen seizoen te handhaven. „Met onder 19 speelden we de laatste jaren tegen ploegen als Alphense Boys, AFC en Alexandria. Met alle respect: daar worden de jongens niet meer beter van”, aldus Loohuis. „Het komende seizoen wordt de uitdaging met tegenstanders als Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en FC Groningen een stuk groter.” 

FC Twente wist het kampioenschap binnen te halen met een ploeg, die grotendeels uit eerstejaars A-junioren bestaat. „We hebben het gehele seizoen met zeven of acht eerstejaars gespeeld”, zegt Loohuis. „Dat geeft wel iets aan. We hebben sowieso goede spelers in onze opleiding. We  hebben in elke lichting weer spelers lopen, die de potentie hebben om Twente 1 te halen. En dat is echt een verschil met de afgelopen jaren.”

In het komende seizoen komt er binnen de opleiding ook een verandering. Peter Niemeyer wordt de schakel tussen de eerste selectie en de academie. Ook Eric Weghorst, de voormalig keeperstrainer van het eerste elftal, krijgt een belangrijke rol in de nieuwe structuur.