Leon ten Voorde. TC Tubantia.
Volledig scherm
Leon ten Voorde. TC Tubantia. © Marco De Swart

Wordt De Grolsch Veste een stiltecoupé?

ENSCHEDE - Op social media ging zondag een foto rond van supporters op Vak-P die rustig zittend in de zon een drankje nuttigden. Normaal gesproken is die plek achter het doel een deinende massa, een vulkaan van passie en emotie waar op stilzitten zo’n beetje een verbod staat. Maar op de laatste afspraak van het seizoen tegen FC Groningen vond iedereen het wel best en regeerde de gelatenheid. Er was geen sfeer, geen rumoer, geen onvrede over een beslissing van de scheidsrechter. Niets van dat alles. Zelfs de trommels ontbraken.

Onder de foto stond de tekst ‘is dit nou wat jullie willen?’. Het was een sneer aan de leiding van FC Twente, met als onderliggende boodschap: als jullie Vak P laten barsten, dan is dit het voorland voor het komende seizoen. Dan verwordt een van de meest sfeervolle stadions van Nederland tot een soort van stiltecoupe, is de ziel uit de club en houden de beste spandoekenmakers van het land de verf droog.

Uiteraard ligt het verhaal wel iets genuanceerder, maar het gehele gedoe rond Vak- P heeft de totale club in een onwenselijke spagaat gebracht. Het is nog geen jaar geleden dat alle geledingen binnen Twente gezamenlijk optrokken om de club weg te halen bij het ravijn. Ook dit seizoen stond de achterban massaal achter het elftal, ondanks het feit dat er sportief gezien niets viel te halen. Die saamhorigheid tekende de club FC Twente, maar nu de vakantie aanstaande is rollen de brokstukken alle kanten op en lijkt het wel alsof iedereen boos is op iedereen. Jan van Halst, de technisch- en commercieel-directeur van Twente, werd door de supporters altijd als een boegbeeld van de club gezien, maar zondagmiddag onderging hij voor het eerst de geseling van een fluitconcert toen hij de fans bedankte voor de steun dit seizoen. Dat was even pijnlijk als veelzeggend.

Het is niet voor niets dat het overkoepelende suppportersorgaan Twente verenigt! alle partijen nu oproept om met elkaar om de tafel te gaan. Twente, verenigt! is bang dat de situatie rondom Vak P de hele club verziekt: ‘In plaats van samenwerking groeit het onbegrip, het wantrouwen en de onderlinge strijd’, zo laten ze weten in een oproep,  verpakt in een noodkreet.

Twente oogstte het voorbije jaar in het gehele land lof voor de trouw van de achterban. Uit en thuis, de supporters waren er altijd. Op de dag dat een club als FC Utrecht vol trots bekendmaakte dat het ‘al 2000’seizoenkaarten aan de man had gebracht, meldde FC Twente dat de teller op 15.000 stond. Inmiddels zit Twente al op 17.000. Het zegt alles over de beleving. Daarom is het ook doodzonde dat na een jaar van eenheid en trouw, nu overal de scherven liggen. Er wacht de club FC Twente op alle fronten wederom een drukke zomer.