Volledig scherm
© Toma Tudor

Ziyech: ‘Ik was vroeger best vervelend Marokkaantje’

ENSCHEDE - Voetballer Hakim Ziyech (23) van FC Twente sprak zondag meteen na de wedstrijd in Enschede met 16 jongeren uit Dronten, waar hij opgroeide. Ziyech is ambassadeur van het Drontense project SOEP! (Samen Op Expeditie met Poen), voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben.

Goedgemutst komt de nummer 10 het restaurant van de Grolsch Veste binnenlopen. Badslippers aan zijn voeten, het wedstrijdtenue nog aan. Hij dolt even met jongerenwerker Aziz Doufikar (medewerker van het project en oud-profvoetballer) die hij nog kent uit Dronten, en laat weten blij te zijn met het kampioenschap van PSV. Om vervolgens serieus te worden als Liane Wolfert, initiatiefneemster van het project, hem introduceert.

Ervaring
Ziyech zei meteen ja toen Wolfert hem vroeg om mee te werken aan het project. SOEP! is opgezet om jongeren te leren omgaan met geld én helpt ze juiste keuzes maken. En dat laatste, daar kan Ziyech wel iets over vertellen. „Ik heb veel meegemaakt in mijn jeugd, ik neem een stuk ervaring mee voor deze jongeren”, zegt hij. „Iedereen maakt fouten, weet je. Ik maak nog steeds fouten. Maar ik denk tegenwoordig wel twee keer na voordat ik iets doe.”

Vragen
Dan is het tijd voor de eerste vraag vanuit de groep. Maaike wil weten wat geluk voor hem is. „Dat dwing je af, denk ik”, antwoordt hij als een ware sporter. Geluk is ook dat hij voor zijn familie in Dronten kan zorgen. „We hadden het vroeger niet breed. Ik heb nu een goed contract. In financieel opzicht is er geen stress meer.”

Raïm wil weten wat Ziyech motiveert. Als tiener was dat zijn vader, zegt hij. Die overleed toen Hakim 10 jaar was. „Mijn moeder zei: doe het voor hem. Dat gaf motivatie, maar dat ben ik later een beetje kwijtgeraakt.”

Zijspoor dreigde
Hij heeft wel eens overwogen om te stoppen met voetbal, gaat hij - aangespoord door Wolfert - door. Als tiener moest hij om 5.30 uur opstaan om naar de voetbalacademie te reizen. Dat was zwaar. Verder was hij vroeger, zoals hij eerder zei, ‘best een vervelend Marokkaantje’. Het voetbal dreigde op een zijspoor te raken. Zijn broer spoorde hem aan om door te gaan. Met succes. Ziyech blonk uit bij Heerenveen en Twente en heeft een mooie transfer in het verschiet.

Hoe gaat hij de jongeren trouwens bijstaan als hij straks in het buitenland zit? Via skype is er veel mogelijk, zegt Ziyech. „Als we een tijd afspreken dan kunnen we elkaar zien en met elkaar praten. Als de jongeren vragen hebben dan wil ik ze kunnen helpen.”

Mooi antwoord
De vraag is of de lessen van Ziyech aankomen bij de jeugd. Hij praat zacht, niet alle tieners zullen hem goed kunnen verstaan. Maaike vindt dat hij een ‘mooi antwoord’ heeft gegeven. Kan ze er iets mee? „Eh...” Dat moet nog blijken. Het was pas de eerste sessie met Ziyech.

Volledig scherm
© Toma Tudor
Volledig scherm
© Toma Tudor