Volledig scherm
© ANP

Ziyech laat de Veste nog een keer dansen

ENSCHEDE - Hakim Ziyech verlaat naar alle waarschijnlijkheid binnen nu en een paar dagen FC Twente, maar hij ging zaterdagavond niet in stilte. Ziyech maakte tegen Sparta twee heerlijke goals en legde daarmee het fundament onder de tweede zege op rij voor Twente. De ploeg van René Hake speelde zeker niet groots en had het lange tijd lastig met Sparta, maar won wel: 3-1.

Het publiek in De Grolsch Veste droeg na afloop de nummer 10 van Twente nog een keer op handen. Iedereen rekent immers op korte termijn op een vertrek van Ziyech, die zoals bekend wordt begeerd door Ajax.

Gouden letters
Als het dan toch tot een afscheid komt, dan was dit er eentje met gouden letters. In de stijl van de grootmeester zelf. Het duel was een kwartiertje onderweg toen Enes Unal de bal doorkopte op Ziyech. Die ging er met de bal vandoor en hield vervolgens even in waardoor Sparta-verdediger Rick van Drongelen werd gefopt. Met een schuiver in de korte hoek zette hij Twente op een 1-0 voorspong. Het was voor Ziyech de eerste treffer van het seizoen voor de Tukkers.

Rommelig en onnauwkeurig
Ondanks die vroege voorsprong was het spel van de thuisploeg lange tijd rommelig en onnauwkeurig. Sparta nam de wedstrijd in de handen en oud-Twente-speler Zakaria El Azzouzi was tot twee keer toe dichtbij de gelijkmaker.

Omschakeling
Twente was in die eerste helft vooral veroordeeld tot de omschakeling. En een van die snelle uitbraken leverde na 26 minuten zowaar de 2-0 op. Stefan Thesker speelde linksback Dejan Trajkovski vrij aan de zijlijn en de Sloveen behield na zijn run het overzicht. Trajkovski legde de bal voor de voeten van Yaw Yeboah. De kleine Ghanees, die tot aan dat moment nog niet in het stuk was voorgekomen, aarzelde geen moment en schoot prachtig raak.

Rollertje
Meteen na rust had Twente de wedstrijd al in het slot moeten gooien. Met een fijn steekpassje zette Ziyech Unal vrij voor doelman Roy Kortsmit, maar waar de Turkse spits tegen FC Groningen alles in goud zag veranderen, kwam hij nu niet verder dan een slap rollertje.

Strafschop
Een dure misser, want vijf minuten later was Sparta terug in de wedstrijd. Aan die treffer gingen vele fouten vooraf. Allereerst liet Twente zich verrassen bij een snelle uitbraak, waardoor er veel te weinig spelers achter de bal stonden. Trajkovski kon in ondertal het onheil in eerste instantie niet voorkomen, en de helpende hand kwam ook niet van doelman Nick Marsman. De goalie stortte zich wild op de benen van Craig Goodwin, waardoor Sparta terecht een penalty kreeg. Die strafschop werd door Loris Brogno feilloos binnengeschoten: 2-1.

Strakke uithaal
Twente leek even van slag, maar wie anders dan Hakim Ziyech zette het stadion weer in vuur en vlam. Met een heerlijke individuele actie en een strakke uithaal bracht hij een paar minuten later de 3-1 op het scorebord. Ziyech vierde die treffer uitbundig, rende naar Vak-P en sloeg onderweg een paar keer met de vuist op het logo van de club. Wie de symboliek wilde zien zag er een soort van afscheidsgroet in.

Publiekswissel Ziyech
De vaak bekritiseerde Marsman voorkwam een kwartier voor tijd dat Sparta voor de tweede keer op rij terug kon komen in de wedstrijd. Zijn redding op het schot van Brogno mocht er zijn. Ziyech liet daarna zijn linker nog een paar keer vlammen, maar een derde treffer zat er niet in. De aanhang maalde er niet om en bedankte hem na zijn publiekswissel in de 90ste minuut hartstochtelijk voor al die mooie momenten in de voorbije twee jaar.

Statistieken:

FC Twente – Sparta 3-1 (2-0).

Scoreverloop: 14. Ziyech 1-0, 36. Yeboah 2-0, 54. Brogno 2-1 (strafschop), 59. Ziyech 3-1
Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Gele kaart: Marsman (FC Twente), Dumfries en Van Drongelen (Sparta).

FC Twente: Marsman, Ter Avest, Andersen, Bijen, Trajkovski, Mokotjo, Ziyech (90. Hölscher), Thesker (69. Van der Heyden), Yeboah, Ünal (79. Oosterwijk), Ede.

Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer (69. Verhaar), Van Drongelen, Pinteaux, Sanusi, Spierings (69. Van Moorsel), Dijkstra (46. Dougall), Brogno, El Azzouzi, Goodwin.