Volledig scherm

3 vriendengroepen over Have a Nice Day Festival: 'Lekker dorps'

EIBERGEN - De twaalfde editie van Have a Nice Day Festival in Eibergen houdt het deze zaterdag - in weerwil van de voorspellingen - aardig droog.

Wij waren erbij in Eibergen en vroegen 3 vriendengroepen naar hun reden om naar de Achterhoek af te reizen voor het house- en techno-festival.

Myrte (31), Daniël (39), Tom (28), Jeroen en Michelle

Normaal gesproken bezoekt Myrte festivals rondom haar woonplaats Zwolle, maar voor Have a Nice Day maakt ze graag een uitzondering. "Voor mij is dit typisch de Achterhoek, de ongedwongen sfeer. Iedereen accepteert elkaar zoals die is, dat is heel fijn hier", zegt ze.

Afspreken
Ze zijn met de vriendengroep voor het tweede jaar op rij in Eibergen. Daar zit een bijzonder verhaal achter. "De mannen met wie we hier zijn hebben we de vorige keer ontmoet bij bed & breakfast De Wieber in Eibergen, waar we slapen. Dit keer hebben we weer afgesproken."

Kleinschalig
​Daniël vult aan: "Het is kleinschalig gebleven hier, dat is knap. Voor festivals is het tegenwoordig een koud kunstje om 3 of 4 keer zo groot te worden, maar dat doen ze bewust niet. Dat vind ik knap."

Ramtin (27), Lotte (23) en Daniëlle (28)

Volledig scherm

Ze komen uit Enschede, Hengelo en Eibergen, maar vinden elkaar jaarlijks standaard tijdens Have a Nice Day. De vrienden prijzen ook de kleinschaligheid van het festival, met een maximum van 5000 bezoekers.

Minder commercieel
Lotte: "Dit is veel minder commercieel dan bijvoorbeeld Freshtival, waar we ook zijn geweest. Dat vonden wij de laatste keer wel heel massaal. Ramtin, afkomstig uit Enschede. "Dit is gewoon nog lekker dorps, dat vind ik mooi."

Kermis
Daniëlle komt zelf uit Eibergen en ziet naast haar vrienden ook veel bekenden uit de omgeving. "Hier is ook verder niet veel. Ja, twee keer per jaar een kermis. Maar voor mij is dit festival wel het hoogtepunt in Eibergen. De muziek? Daar interesseer ik me eigenlijk niet voor, haha."

Linda (30), Simone (23), Sonny (30) en een heleboel meer

Volledig scherm

In het dagelijks leven is Linda uit Enschede tandarts, deze zaterdag is ze vooral een dagje uit. "Maar ik gedraag me wel hoor, straks kom ik cliënten tegen, haha", vertelt ze lachend.

Zonnetje
Met een hele groep zijn ze voor het eerst afgereisd naar Have a Nice Day. De hele zomer bezoeken ze veel festivals, om zich even van de dagelijkse sleur te kunnen ontrekken. "Muziek en een heerlijk zonnetje in Eibergen, wat wil je nou nog meer?"

Uitpakken
Haar zusje Simone (rechts op de foto) valt vooral op door haar excentrieke outfit. De in Haaksbergen opgegroeide Twentse werkt tegenwoordig als fashion designer in Amsterdam. "Bij een festival in Amsterdam zou niemand mijn outfit opvallen, maar hier is dat wel anders", vertelt ze. "Maar we hadden het er van tevoren nog over. Ik zei: we gaan wel naar Eibergen, maar we moeten toch een beetje uitpakken."

Blogger
Sonny, populair als blogger op Instagram, noemt het bezoek aan Eibergen een 'uitlaatklep'. "Ik werk 50 uur in de week, dan is het fijn om af en toen echt even te kunnen ontspannen. Dat kan hier, ik vind het een mooi festival."

Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Have A Nice Day 2016 © Robin Hilberink