Volledig scherm

5 dingen die Fields of Joy dit jaar nóg leuker moeten maken

OLDENZAAL – De eerste editie van Fields of Joy was geslaagd, maar bracht wel een boel verbeterpunten aan het licht. Voorzitter Manfred Geisink ging ermee aan de slag en is nu helemaal klaar voor de tweede editie van het festival, dat vrijdag begint.

Een festival organiseren is als een rijexamen; pas na het papiertje volgt de echte leerschool. De – overigens geslaagde – eerste editie vorig jaar leverde 5 A4'tjes aan aandachtspunten op. “Als dat er na dit festival 2 worden, zijn we op de goede weg”, zegt Geisink.

De 5 belangrijkste veranderingen op een rij


1. Feest op vrijdag
Meteen de belangrijkste: er is dag toegevoegd aan het festival. De zogenaamde pre-party op vrijdagavond. Er staan weliswaar niet heel veel artiesten geprogrammeerd dan, maar de mash-upband Memphis Manaics schijnt een veelbelovend slot in petto te hebben. De tweede dag past bij de ambities van voorzitter Manfred Geisink, die het festival langzaam wil laten uitgroeien tot een fenomeen in de regio.

2. Binnen kwartier weg
Een belofte: stap na afloop van het festival in de auto en binnen een kwartier zit je op de snelweg. Dat zegt voorzitter Geisink. Vorig jaar moesten bezoekers nog een eind lopen en was de logistieke afvoer niet optimaal. Dat is aangepakt. Ook de ingang zit dichter bij het terrein.

“Het laatste wat mensen zich van een festival herinneren, is de terugweg”, zegt Geisink. “Ook dat wilden we dus goed hebben, om mensen met een prettig gevoel naar huis te laten gaan.”

Volledig scherm

3. Groter podium
De stages zijn dezelfde als de eerste editie, hoewel ze wel helemaal opnieuw vormgegeven zijn. Carnavalsverengingen uit de buurt zijn al maanden druk met de aankleding van de podia. Nieuw is wel het hoofdpodium, dat een stuk groter is dan de vorige editie op Het Hulsbeek.

Het verrassende hoogtepunt bevindt zich echter in het bos, bij stage De Boomhut. Die overtreft qua aankleding alle verwachtingen.

4. Lekker rustig backstage
Nee, zegt Geisink, vorig jaar hebben ze achter de schermen amper kunnen genieten. “Het was alleen maar rammen, rammen, rammen. Een boel stress, weinig lol.”

De gloednieuwe editie van het festival in Oldenzaal liep tegen allerlei kleine en grotere problemen op. Bovendien werkte het weer niet mee. Alles is anders dit jaar, achter de schermen heerst een bijna serene rust. Ook het weer is anders, met veel zon is het rustig toewerken naar een volgende editie.

Geisink slaapt zelf 2 weken op het terrein, net als een aantal crewleden. “Ik wil hier zijn, voor als er iets gebeurt. Sta als eerste op en ga als laatste naar bed. Maar ook om een voorbeeld te stellen, wil ik hier zijn. Want eigenlijk is het onzin. Ik woon vlakbij, hier in Oldenzaal.”

Volledig scherm

5. Inca’s verdringen de Amerikanen
Het idee is om elk jaar een nieuw thema te zoeken voor Fields of Joy, dat past bij het festival. Vooral de mainstage De Goudmijn moet aansluiten bij die beleving. Vorig jaar werd gekozen voor een Amerikaanse Western-style, dit jaar zijn de Inca’s aan de beurt.

Het moet gezegd: de aankleding oogt een paar dagen voor de start al fraai. Bovenop het mainstage komt een grote draaiende Inca-munt, ernaast staan goudkleurige Apacas. Het moet allemaal bijdragen aan de vriendelijke sfeer die het festival wil uitstralen.

Volledig scherm
© Fields of Joy
Volledig scherm
© Fields of Joy
Volledig scherm
© Fields of Joy