De verdeling man/vrouw op de Zwarte Cross.
Volledig scherm
De verdeling man/vrouw op de Zwarte Cross. © Marcel Kuster/DG

Dé Zwarte Cross-bezoeker, wie is dat eigenlijk?

LICHTENVOORDE - Wie is dat eigenlijk, die Zwarte Cross-bezoeker? Nou, een Gelderse man van tussen de 19 en 25 jaar, die werkt, een mbo-opleiding heeft gevolgd, op Facebook zit en samenwoont.

Het hoogste percentage bezoekers komt uit Gelderland.
Volledig scherm
Het hoogste percentage bezoekers komt uit Gelderland. © Marcel Kuster/DG

De organisatie van het grootste festival van Nederland heeft dit achterhaald met een enquête onder duizenden bezoekers. Oké, het is natuurlijk een beetje gechargeerd want een Zwarte Crosser is per definitie niet in een hokje te plaatsen, maar de statistieken zeggen wel degelijk wat over de status van de bezoeker.

Zo is duidelijk te zien dat het hoogste percentage aan bezoekers afkomstig is uit Gelderland, de provincie waar het festival wordt gehouden. Aannemelijk is dat het gros hiervan afkomstig is uit de Achterhoek, bakermat van het festival. Ook Overijssel (16 procent) en Noord-Brabant (13 procent) doen een flinke duit in het zakje qua bezoekerspercentages.

Een festival voor alle leeftijden

Dat de Zwarte Cross een festival is voor alle leeftijden wordt al jaren beweerd door de organisatie, maar nu is het ook gestaafd met cijfers. Natuurlijk, meer dan de helft van de bezoekers is tussen de 19 en 35 jaar oud, maar vergeet ook zeker de minderjarigen niet met 10 procent! En wat dacht je van de ‘oudere jongeren’ onder ons: ook 10 procent van de bezoekers heeft een leeftijd tussen de 46 en 65 jaar.

Als je tien van al deze mensen op een rij zou zetten, hebben er zes een vaste relatie. Van hen woont weer 64 samen met zijn of haar partner. Voor vrijgezellen is er ook genoeg ‘te doen’ op de Zwarte Cross, want 39 procent van de bezoekers heeft geen relatie. Nog niet, althans...

6 op de 10 bezoekers van de Zwarte Cross heeft een vaste relatie.
Volledig scherm
6 op de 10 bezoekers van de Zwarte Cross heeft een vaste relatie. © M Kuster
De Zwarte Cross is voor alle leeftijden.
Volledig scherm
De Zwarte Cross is voor alle leeftijden. © Marcel Kuster/DG

Mbo en hbo

Een paar bezoekers van de Zwarte Cross hebben alleen de basisschool afgemaakt. Het gros heeft een beroepsopleiding gevolgd, waarbij het percentage mbo’ers (45 procent) licht hoger is dan hbo’ers (41 procent). Kleine aantallen zij er voor het wo (universitaire opleiding) en het voortgezet onderwijs. 

De Zwarte Cross is vooral populair onder mbo’ers en hbo’ers.
Volledig scherm
De Zwarte Cross is vooral populair onder mbo’ers en hbo’ers. © Marcel Kuster/DG