Volledig scherm

Fields of Joy 2016: festival met veel potentie

OLDENZAAL – Afgelopen zaterdag trok de – pas - tweede editie van Fields of Joy ruim 7.000 bezoekers naar het Hulsbeek. Een echt Twents festival, met potentie.

Wij waren er de hele dag bij en schreven onderstaande recensie

Picknick
Veel bezoekers hebben kleedjes meegenomen en liggen heerlijk te chillen aan de waterkant. De vele foodtrucks op het terrein zorgen ervoor dat het voelt alsof er één grote picknick gaande is. Met name ’s middags (wanneer de zon zich nog af en toe even laat zien) worden de meeste optredens door het publiek links gelaten en ligt iedereen in het gras.

We starten de dag bij podium Hittegolf. Vlak voor het optreden van de Def Americans loopt het al lekker vol. Al blijven de meeste Tukkers nog een beetje schuw achterin het terrein staan in plaats van vooraan het podium. Wanneer de eerste Johnny Cash nummers ingezet worden, verandert dit snel. De band uit Eindhoven mist geen enkele hit van de grootmeester. Ook leuk: er zit zelfs een June Carter bij de band. Wát een stem heeft deze Kim Wolterink.

Het optreden van de Def Americans is overigens ook de enige keer dat we aan deze kant van het terrein zijn gekomen. Misschien zijn de twee bruggen die je over moet vanaf het hoofdpodium net teveel. Of zoals het door een aantal bezoekers omschreven wordt: ‘dat is de ouwelullenhoek’.

Ouder publiek
De sfeer op het festival is gemoedelijk. Jong en oud lopen door elkaar en feesten zo af en toe samen. De leeftijd op dit festival ligt wel iets hoger dan op andere festivals in Twente die we bezocht hebben. Eind twintig/begin dertig heeft de overhand. Maar ook lopen er genoeg vijftigplussers rond.

In de boomhut zijn die ouderen niet te vinden. Het is een tocht door het bos voordat we bij het podium aankomen, maar dan heb je ook wat. Een prachtig aangelegde, afgelegen plek zonder overlast van de rest van het terrein met de fijnste beats waar je lekker kunt dansen. Nadeel: leuk zo’n afgelegen plek maar nergens in de buurt zijn toiletten te vinden.

Volledig scherm

Het aanbod van toiletten op het festival was sowieso schaars. De mensen met een eigen dixie hebben zich gelukkig mogen prijzen. Aan het einde van de avond was bij de meerderheid van de dixies het toiletpapier op.

De zon
Bij de Nederlands/caribische groep Rootsriders komt het publiek in Oldenzaal in de benen. Er wordt gedanst op de tribute aan Bob Marley die ze brengen. Het weer van deze dag sluit bijna perfect aan bij de reggae die ze maken. En als de zanger van de band het optreden afsluit met de woorden peace, love, unity breekt zelfs de zon door. Mensen kijken elkaar vol ongeloof aan.

Door naar – deels – Twentse psychsensatie van dit moment PAUW. De mannen uit Delden en Haaksbergen staan op het hoofdpodium. Het kost de mannen even wat moeite om het veld voor het podium vol te krijgen. Misschien zijn ze de minst bekende act bij het mainstream publiek dat op het hoofdpodium staat. Maar na een aantal psychedelische klanken stroomt het terrein toch vol.

Volledig scherm

Met daarna Di-Rect, Dotan en Typhoon blijft het meeste publiek bij het hoofdpodium staan en zien de dat de rest van het terrein langzaam leegloopt. Tenten achterin het terrein zijn halfleeg, behalve bij 2 Unlimited dat nog een grote schare fans blijkt te hebben onder de doelgroep. In de dichte technotent Contrast blijft het tot een uurtje of 10 erg rustig.

Wachten op het Paradijs
Veel drukker is het voor de boot naar Het Paradijs, een speciaal aangelegde stage buiten de rest van het festivalterrein. Een 'feestboot' onder leiding van Thijs Kemperink of Laurens ten Den brengt je er naar toe. Op het plekje zelf hoor je niets van de rest van het festival en staat een sing-a-songwriter te spelen. Prachtig gedaan, alleen zou een tweede boot zou volgend jaar wenselijk zijn gezien de lange wachtrijen. 'Het lijkt wel Eurodisney', verzuchtte een festivalklant in de rij die bijna een uur stond te wachten.

Volledig scherm

Nog een veelgehoorde klacht: de stiltes tussen de optredens. De organisatie heeft die bewust ingepland, om zo het publiek in beweging te houden. Maar een half uur doelloos wachten in een stille tent op een optreden van Broederliefde slaat de plank wat ons betreft mis. Daar zit niemand op te wachten. Bovendien raak je als bezoeker zo uit de flow. Het goede voorbeeld wordt wat dat betreft gegeven bij de bar achteraan het terrein bij de mainstage, waar volop leuke en harde muziek klinkt. Daar wordt wel continue gedanst.

Heerlijk Hulsbeek
Dan de locatie, die bewijst zaterdag zijn waarde nog maar eens. Het Hulsbeek is in alles geschikt voor een festival. Bovendien: mogelijkheden tot uitbreiden genoeg. Een nóg groter terrein? Moet kunnen. Een camping erbij? Waarom niet?

Volledig scherm

Samengevat: de potentie is enorm van Fields of Joy. Het publiek weet de weg nu al naar Oldenzaal te vinden, terwijl het nog maar de tweede editie is. Vooral voor de dertiger - met of zonder kinderen - is dit een ideaal dagje uit. Wellicht dat een échte headliner in het programma volgend jaar weer een extra boost kan zorgen.

Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf