Freshtivallers vieren ook op camping een feestje: droge caravans en soms een barbecue

VideoENSCHEDE - Freshtival 2019: twee dagen vol feest én muziek aan Het Rutbeek in Enschede. Maar voor een gedeelte van de 45.000 bezoekers is het festival vrijdag al begonnen en gaat het tot maandagochtend door, op de camping. Hoe is het om vier dagen te vertoeven op Freshtival, tussen de muziek, tenten en de vooral vrijdagavond soms onstuimige wind?

Volledig scherm
Een Duitse vriendengroep op de East Village van de Freshtival-camping. © Emiel Muijderman

Het was even spannend, maar de overlast op de camping van Freshtival viel uiteindelijk reuze mee. “Het is er grotendeels net langs gegaan”, vertelt een horecamedewerker op de East Village van de camping. Toch zijn uit voorzorg enkele hoge attributen van het randprogramma achterwege gelaten.

De stapel Grolsch-kratten naast de gelijknamige area is iets verlaagd, maar op de eerste dag van het weekend laat de zon zich zelfs regelmatig zien. Alleen rond de klok van 15.00 uur vallen er een paar drupjes uit de lucht. Op de camping is het feest in alle vroegte al begonnen.

Caravans dé oplossing voor Goorse vrienden

Quote

We zijn alleen één ding vergeten: de vlag van het Goorse School-en Volksfeest.

Tussen de veelal Duitse kentekens op de caravanplekken wappert een Nederlandse vlag hoog in de wind. Het blijkt een hele Twentse enclave op de ‘West Village’ van Freshtival. De vriendengroep van Dennis Semmekrot (29) uit Goor is met maar liefst drie caravans aanwezig dit weekend. “Dit is een heel Nederlands hoekje op de camping”, zegt hij. “De meeste mensen kennen elkaar al jaren. We zijn vrijdag aangekomen en gaan pas maandag weer weg.”

Dennis en zijn Goorse vrienden komen al een aantal jaar naar Freshtival. Zelf gaat de Gorenaar dit weekend vooral het hardstyle-programma: “Keltek wil ik echt niet missen”, zegt Dennis. Maar voordat ze deze zaterdag op pad gaan moet er eerst worden gebarbecued: “Even een goede bodem leggen”, zegt hij met een knipoog. “Een caravan is gewoon heel handig. We gooien alles achterin en gaan op pad.  Zo doen we het ook tijdens de Zwarte Cross.”

De drie caravans hebben de  tien man tellende vriendengroep in de nacht van vrijdag op zaterdag droog gehouden tijdens een soms onstuimige nacht. Praktisch, maar volgens Dennis soms ook wat krap: “We slapen hier met z'n drieën, één iemand aan de rechterkant en de andere twee links van de caravan”, vertelt hij tijdens zijn rondleiding door de caravan van nog geen twee bij twee meter. “Maar wij komen het weekend wel door. We zijn alleen één ding vergeten: de vlag van het Goorse School-en Volksfeest.”

Volledig scherm
Dennis Semmekrot (rechtsvoor) met zijn vriendengroep. Ze bivakkeren het hele weekend op de caravanplekken op de Freshtival-camping. © Emiel Muijderman

Duitse ‘freunde’ hebben eigen plekje op de Friends Area: ‘Snollebollekes!’

Quote

Snollebol­le­kes! Von links naar rechts!

Stoppi uit Münster

Het bordje met ‘3xBlackPeter’ staat stevig in de grond voor de afgebakende plek van de vriendengroep uit Münster. Ze maken gebruik van een zogenoemde ‘Friends Area’ op de East Village: een stukje van de camping speciaal voor jouw vriendengroep. “Het betekent zoiets als Zwarte Piet”, zegt één van de mannen. “Die kennen jullie in Nederland toch wel?”

De voertaal in deze hoek van de camping is Duits, want Freshtival is enorm populair bij onze oosterburen. De bordjes van de Friends Areas verwijzingen naar plaatsen als Osnabrück, Rheine en zelfs Hannover. “We hebben vijftig minuten gereden om deze kant op te komen”, vertelt ‘Stoppi’. Niet zijn echte naam, maar de uit Münster afkomstige feestganger staat erop dat we hem net als zijn vrienden zo noemen. 

Terwijl zijn tentgenoot nog in diepe slaap is, staat de barbecue naast Stoppi's tent al flink te roken. “Ik heb twee uur geslapen vannacht. Door de wind ging ik voor m'n gevoel een paar meter de lucht in. Maar misschien neem ik nog een duik in het water. Waarom Freshtival zo populair is onder Duitsers? Es ist ein gute party.”  Na het ‘ontbijt’ zijn Stoppi en zijn vrienden van plan het festivalterrein op te gaan.  “Naar Snollebollekes”, zegt hij met een dik Duits accent. “Von links naar rechts”.

Volledig scherm
De vriendengroep van Stoppi (links) uit Münster © Videostill

Vriendinnengroep uit Rheine met z'n allen op Freshtival

Luid gillend komt de vriendinnengroep van Marike en Myrte aangerend als ze de fotocamera zien. De grote groep dames is afkomstig uit Rheine en kampeert het hele weekend op Freshtival. “Das ganze weekend”, zegt de Duitse Marike vol enthousiasme. De vrijdagavond zijn ze goed doorgekomen, zaterdagmiddag gaan ze op pad naar het Freshtival-terrein. Toch nemen ze een trui mee het terrein op, voor ‘als er nog regen komt’.

“We hebben dit soort feesten in Duitsland ook wel, maar Freshtival wilden we meemaken”, vertelt ze. “Waarom er zoveel Duitsers op afkomen? Geen idee, ik denk omdat het vooral ook vrij dichtbij ligt. We hoefden nog geen uur te reizen. Maandagochtend gaan we weer weg, maar eerst een weekendje feest. Veel dansen, maar ook wel een drankje hoor.”

Iets verderop in het caravangebied knallen de harde beats uit de speakers van een andere Duitse groep. Of je nou op het terrein bent of niet, de muziek is overal. Naast de mannen staat een kleurrijke camper van een overduidelijk Nederlandse groep, zo leert het knalgele kenteken. De eigenaren zijn al op het terrein, maar de buren zijn nog wel even aanwezig voordat hun Freshtival begint: “Het is echt net de Zwarte Cross hier op de camping”, reageert de kampeerder op de muziek naast zijn caravan. “En dat is alleen maar mooi.”

Volledig scherm
Marike (links) en Mirte (midden) uit Rheine © Emiel Muijderman
  1. Bijzondere sfeer, innovatie en passie: dit was Airforce 2019
    PREMIUM
    Recensie

    Bijzondere sfeer, innovatie en passie: dit was Airforce 2019

    ENSCHEDE - Het Airforce Festival is geen allegaartje, maar een festival voor echte liefhebbers van hardcore, hardstyle en de vele andere substromingen in dit harde muziekgenre. De organisatie bleef ook tijdens de vierde editie van dit festival trouw aan die specifieke doelgroep, maar bewees tegelijkertijd dat er ruimte is voor innovatie. Een terugblik op de 2019-editie van het hardstylefestival aan de hand van vijf criteria.