Geen outfit is te gek op kleurrijk Freshtival: ‘Iedereen mag hier zijn’

VideoENSCHEDE - Met Jason Derulo, Radical Redemption, Fedde le Grand, Nicky Romero en zelfs feestmachine Snollebollekes hebben muziekliefhebbers dit weekend niks te klagen op Freshtival. Maar naast al die topacts is er nog veel meer te doen op het immense terrein aan Het Rutbeek. Zoals jezelf verkleden of Instagram-skills aanscherpen.

“We gaan zorgen dat jij er straks geweldig uitziet”, vertelt een mevrouw met een kleurrijke pruik en een gezicht vol glitters. Die mevrouw is Saskia van het Verkleedfeestje: een knalroze stand nabij de Basic Grooves-area op Freshtival. De hele dag lopen bezoekers in en uit om zich in de gekste outfits te steken voor een onvergetelijke (en misschien een beetje een té over the top) foto in een opblaas-ballenbak vol strandattributen. Aan de rechterkant worden de gezichten van feestgangers voorzien van een flinke partij glitters. Links in de tent hangt een garderobe waar de Miniplaybackshow U tegen kan zeggen.

Volledig scherm
Het Verkleedfeestje op Freshtival © Emiel Muijderman

“En die kleding mogen ze bezoekers zelfs meenemen als ze willen”, vertelt Saskia. “Dus als je mensen over het terrein ziet lopen in een kleurig badpak of met een pruik, dan komen ze hier vandaan. En als onze kleren op zijn, hebben we weer een zak vol nieuwe outfits.”  

Het Verkleedfeestje is te vinden op festivals door heel Nederland en wil vooral een grappige toevoeging zijn aan de feestvreugde: “Mensen gaan hier allemaal blij weg”, zegt de bontgekleurde Saskia. “En met een leuke foto. We doen nog veel meer op het terrein, zoals een soort talentenjacht hier om de hoek.”

Selfies en een ‘Frans’ vrijgezellenfeest

Volledig scherm
De instacubes. © Emiel Muijderman

Wie dé perfecte Instagram-foto wil maken kan zich melden bij de Instacubes: zeecontainers die van binnen zijn omgetoverd tot een kleine wereld op zichzelf, waar je op de foto letterlijk helemaal in op kunt gaan. Wie zijn baard wil laten freshen op Freshtival biedt de barbershop uitkomst. Tussen alle toch al goed geklede bezoekers valt Ivo uit Almelo op. Zaterdag is zijn vrijgezellenfeest, op Freshtival, in een volledig Franse outfit. Snor, baret en stokbrood mogen niet ontbreken. “Ik ben francofiel, ga volgende week trouwen en ben hier met al mijn vrienden”, vertelt de vriendelijke Tukker. 

Wat Ivo nog niet weet is dat hij over een half uurtje wordt verwacht op het Tropic Like It’s Hot-podium, om in de schijnwerpers te worden gezet. Zijn vrienden sommeren hem voorzichtig om mee te lopen, maar Ivo wil nog even kwijt dat hij zich uitstekend vermaakt op Freshtival, zijn tiende: “Ik vind het fantastisch dat iedereen hier geniet van de muziek. Iedereen mag hier zijn, iedereen is hier aanwezig. Het maakt niet uit.”

Volledig scherm
Kappers met imposante baarden op Freshtival: freshen op het festivalterrein. © Emiel Muijderman