Volledig scherm
Het Airforce Festival vorig jaar © Lars Smook

Hardcorefestival Airforce bleef binnen geluidsnorm

ENSCHEDE - Tot ver buiten het terrein waren afgelopen zaterdag de klanken van hardcorefestival Airforce te horen. De gemeente Enschede kreeg 28 officiële klachten binnen, maar doet daar verder niets mee; het aantal decibels bleef namelijk binnen de norm.

Mensen die zeggen dat ze 'van de bank af trillen', opmerkingen over klanken die te ver en te lang door dreunen. Dat er geluidsklachten binnenkomen bij dit soort grote festivals, daar kijkt de gemeente Enschede niet meer van op. Helemaal niet als het mooi weer is en mensen buiten zijn of ramen en deuren open hebben.

70 decibel

Volledig scherm
Het Airforce Festival vorig jaar © Lars Smook

28 meldingen kwamen er binnen over Airforce. Maar die melders hoeven niet te verwachten dat er iets mee gaat gebeuren, omdat het geluid binnen de norm bleef. Metingen die de gemeente buiten het terrein heeft gedaan wijzen uit dat de hardcoremuziek niet boven de 70 decibel uit kwam.

Daarnaast heeft een extern bureau op aanvraag van Absolutely Fresh buiten het festivalterrein metingen uitgevoerd, ook deze metingen hebben geen overschrijding van de norm aangetoond.

Vergunningen

Op basis van de huidige vergunningen mag twee keer per jaar een festival tot 70 decibel plaatsvinden op vliegveld Twenthe. Dat zijn Airforce Festival en Onder de Radar, een technofestival dat zaterdag op het programma staat. Als het nieuwe bestemmingsplan akkoord krijgt, mogen daar in de toekomst vier geluidevenementen van 70 decibel en acht van 60 decibel plaatsvinden.

Hier loopt echter nog een beroeps-en schorsingsprocedure tegen.