Volledig scherm
Deze vrouwen kunnen nog lachen tijdens een fikse regenbui op Lowlands 2017. Maar festivalorganisatoren in Twente willen dit soort taferelen voor zijn. © Hollandse Hoogte / Raymond van Olphen

Het gaat plenzen: deze Twentse festivals gooien dit weekend het roer om

HENGELO/DEN HAM - September is een maand vol feestjes in Twente, maar het weer dreigt komend weekeinde roet in het eten te gooien. Organisaties van festivals spelen daar vast op in. Sommigen verplaatsen hun feesten zelfs: naar binnen of naar een andere plek. 

Maximaal 15 graden, 's avonds flink frisser en kans op regen- en zelfs onweersbuien. Als de voortekenen niet bedriegen, leent de eerstvolgende zaterdag zich meer voor een avondje Netflix dan voor een bezoek aan een festival. Zondag dreigt eveneens een natte dag te worden. En ook dan kan het gaan onweren. Om toch bezoekers te trekken, zijn festivalorganisatoren inventief. 

1. WAK 17 (Hengelo)

Volledig scherm
Een stralend zonnetje, zoals bij WAK in 2014, zal er bij de editie van dit jaar waarschijnlijk niet zijn. © Emiel Muijderman DTCT

Om te voorkomen dat amateurfestival WAK 17 in Hengelo vanwege de regen in het water valt, wordt een groot deel van de optredens zaterdag en zondag binnen gehouden, in plaats van buiten. De organisatie van WAK 17 beschikt over een eigen regenscenario en valt daar dit jaar op terug: het buitenfestival wordt voor een groot deel verplaatst naar de Schouwburg.

En dat is voor het eerst. “Helaas”, zegt Simone Roerink, coördinator van het Amateurkunstenweekend WAK 17. “Het is nooit eerder voorgekomen. De Schouwburg opent zaterdag en zondag de hele dag deuren voor ons. Daar zijn we heel blij mee. Nu krijgen alle amateurkunstenaars toch de kans om zich te presenteren.”

2. Save Our Summer (Den Ham)

Volledig scherm
Sfeerimpressie van de editie van Save Our Summer in 2015. © Emiel Muijderman

Ook de organisatie van Save Our Summer in Den Ham moest alle zeilen bijzetten om het festival te redden. Het dancefeest, waar komende zaterdag 1.200 à 1.300 mensen op afkomen, wijkt uit naar een andere locatie. Het festival zou worden gehouden op dezelfde plek als vorig jaar: tussen de bossen in een weiland aan de Leertendijk, in het buitengebied van Den Ham. 

"Voor de opbouw van het terrein moesten we vanaf de openbare weg tot de feestlocatie 150 meter overbruggen. Door de vele regenval van de laatste tijd werd dat stuk grond onbegaanbaar. Het was veel te drassig", vertelt organisator Bart-Jan Harmsen. "Afgelopen zaterdag hebben we daarom de knoop doorgehakt om het feest te verplaatsen."

Het feest is nu circa 300 meter verderop: in een weiland aan de Slenke, naast zwembad De Groene Jager. "Op maandag moesten alle nieuwe tekeningen en het calamiteitenplan bij de gemeente Twenterand liggen. Daar hebben wij voor gezorgd. De gemeente heeft alles vervolgens doorgestuurd naar de brandweer, politie en ambulance. Alle instanties zijn akkoord gegaan."

Het feest kan dus doorgaan, maar dat gebeurt wel in een andere vorm. "Het idyllische sfeertje, van een buitenfestival met allerlei leuke plekjes tussen de bomen, ontbreekt dit jaar helaas." Ook door de 90's-tent, anders een noviteit op het dancefestival, gaat een streep. "In plaats daarvan zal er circa drie kwartier 90's-muziek worden gedraaid in de grote festivaltent", aldus Harmsen. Angst om kou te lijden, hoeven de feestgangers volgens Harmsen niet te hebben. "Je staat straks met 1.200 à 1.300 man in één tent, dan is het al snel vrij warm." 

Op dit moment zijn er nog 50 à 75 kaarten beschikbaar. "Maar als die opraken en er blijkt nog meer vraag naar kaarten, dan kunnen we extra kaarten in de verkoop doen. We hebben namelijk een vergunning voor maximaal 1.500 bezoekers."

Houdt u komend weekeinde ook een evenement in Twente en heeft u ook het programma aangepast? Laat het ons weten via internet@tctubantia.nl.