Volledig scherm
© Davine Vleerbos

Interview | Je kunt PAUW wel uit Twente halen, maar Twente niet uit PAUW

OLDENZAAL – Voor even waren ze terug in Twente, rockband PAUW. Zaterdag stond de Haaksbergse formatie op het hoofdpodium van Fields of Joy in Oldenzaal.

Het is hard gegaan met de psychedelische rockband uit Twente. Optredens in Portugal, Amerika, Engeland, Frankrijk en bovenal veel positieve kritieken op de muziek die ze zelf maken.

Wij spraken na afloop van Fields of Joy met de twee rasechte Tukkers in de band: Brian Pots (Delden) en Rens Ottink (Haaksbergen).

Zo. Eindelijk terug op Twentse bodem.
Brian: “Ja, zeg dat wel. We zagen tijdens ons optreden ook eindelijk weer mensen die we kennen in het publiek. Op de heenweg zijn we eerst langs onze varkensschuur in Haaksbergen gereden, waarin we de studio hebben. Daar hebben we nog gerepeteerd. Maar het is inderdaad de eerste keer sinds tijden dat we weer in de regio staan.”

Zijn jullie Twente zo langzamerhand ontgroeid?
Brian: “Dat is een te groot woord. Maar je zou jezelf ook wel beperken als je alleen maar hier bleef. Er is vraag naar onze muziek, gelukkig ook buiten Overijssel. Dat is alleen maar een goed signaal.”
Rens: “We hebben hier ook overal al gestaan de laatste jaren, op éen plek na: de Zwarte Cross! Die staat wel hoog op ons lijstje. Of onze muziek wel past bij de Zwarte Cross? Daar kunnen we maar op één manier achterkomen, laat ze ons maar een keer boeken.”

Tijdens jullie optreden op Fields of Joy duurde het even voordat het publiek toestroomde. Slaat jullie psychedelische muziek wel aan hier?
Brian: “Dat denk ik wel. Kijk: wij zijn anders dan Di-rect, die hier vandaag ook stond, maar hebben ook overeenkomsten. Een paar vage langharige gasten die muziek maken, haha. Maar je ziet wel dat 't in het Westen van het land het standaard vol staat als wij komen. Daar is het geheid druk. Laatst traden we op in Parijs, toen zong het publiek gewoon mee met onze nummers. Echt te gek. Hier is het toch iets meer de kat uit de boom kijken-mentaliteit.”

Waar kunnen jullie van genieten tijdens een optreden?
Brian: “Nou, zo'n moment als in Frankrijk was wel gaaf. Weet je wat het is? Ik bedenk vaak melodietjes als ik in bed lig, met mijn gitaar. Dan piel ik een beetje en bedenk ik wat. Als dat uiteindelijk een liedje wordt en mensen dat massaal kennen, is dat gewoon echt kicken. We gaan nu ook bezig met het schrijven van de tweede plaat, die in 2017 moet uitkomen. We hopen dat ie ook weer aanslaat.”

PAUW maakt niet bepaald ‘mainstrain-muziek’. Zitten jullie wel eens in dubio: muziek maken die je zelf mooi vindt of luisteren naar de doelgroep?
Rens: “Nee, allereerst moeten we het zelf mooi vinden. Maar je smaakt verandert wel. En dat is maar goed ook, anders zou een tweede plaat hetzelfde klinken als de eerste. Dat lijkt me dus supersaai. Ik vind het jammer als andere bands op die manier schrijven. Wij maken muziek, geen product.”
Brian: “Precies. Een slap aftreksel maken van de eerste plaat is het laatste dat we willen.”

Wordt het niet moeilijk het succes te overtreffen? Een Edison-nomatie, bijna een 3FM-award, veel lovende kritieken…
Rens: “Daar moeten we helemaal niet aan denken als we de plaat schrijven. Het is ook geen doel op zich, we willen gewoon een vette plaat maken.”
Brian: “Maar het klopt wel, we waren een tijdje geleden echt kind aan huis in de 3FM-studio. Ze draaiden ons heel veel en daardoor kwamen er bij onze manager ook weer veel aanvragen binnen. Dat heeft ons wel geholpen, dan blijft het balletje rollen.”

Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?
Brian: “Ik denk toch de erkenning die we krijgen in heel Nederland. Dat we ineens in allerlei lijstjes opduiken, bij De Wereld Draait Door mogen spelen, dat soort dingen. Het is gewoon muziek die we zelf bedacht hebben en mooi vinden.”
Rens: “Voor mij ook, maar ook dat we op Lowlands hebben gestaan. Dat was echt fucking vet.”

Alleen Brian woont nog in deze regio, de rest van de band inmiddels niet meer. Zijn jullie nog wel een Twentse band?
Brian: ‘Zeker. Eens een Tukker, altijd een Tukker. Wij blijven gewoon een paar nuchtere gasten uit het oosten van het land, ook in het muziekwereldje. En ik zelf zou wel een boerderijtje willen kopen in Twente, om te wonen en muziek te maken.”
Rens: “Tuurlijk, wij zijn PAUW uit Haaksbergen.”

Volledig scherm
© Simon ter Horst
Volledig scherm
© Davine Vleerbos
Volledig scherm
© Davine Vleerbos