Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf

John de Bever zingt in Twente: 'Dit is wel een stootje adrenaline hoor'

WIERDEN - Hij heeft misschien wel dé Nederlandstalige hit van 2016 te pakken: John de Bever. In elke voetbalkantine én disco in Twente wordt ‘Je krijgt die lach niet van mijn gezicht’ wekelijks gedraaid en keihard meegezongen.

Zaterdag was De Bever voor even in Twente en trad hij op tijdens Boulevard Outdoor. Wij spraken de zanger en oud profvoetballer.

Voor zijn optreden drentelt John de Bever backstage wat op en neer in Wierden. “Ik ben een beetje zenuwachtig”, geeft hij toe. De zanger is pas voor de tweede keer geboekt op een dancefestival. De organisatie van Boulevard Outdoor zag in ‘m een mooi extraatje voor het podium De Feestkeet, waar bijvoorbeeld ook André Hazes junior optrad.

“Nederlandse artiesten zie je op dancefestivals niet veel, daarom vind ik het ook een beetje spannend”, vertelt De Bever.

Hij weet waar het publiek voor komt. “Ze kennen één nummer: Je krijgt die lach niet van mijn gezicht. Dat is gigantisch hard gegaan, heel Nederland zingt dat massaal mee. Voor mij heel mooi, maar ook gek om mee te maken.”

Lach op m'n gezicht
Z'n half uurtje optreden in Wierden begint De Bever ook maar direct met die kraker. Hij krijgt gelijk: massaal gaan de handen de lucht in en wordt het nummer meegezongen. De Feestkeet stroomt daarvoor al vol met publiek dat toch even benieuwd is naar John de Bever in het echt.

Beste van de wereld
Zijn verhaal blijft opvallend. Bijna 20 jaar lang was De Bever profvoetballer, in Nederland maar vooral in België. Zijn echte kwaliteit lag echter in de zaal. In 1997 beleefde De Bever zijn hoogtepunt toen hij werd verkozen tot beste zaalvoetballer ter wereld. Al voor zijn doorbraak in de voetbalwereld was De Bever ontdekt als zanger door Pierre Kartner. Na zijn carrière maakte hij een rentree in de muziekwereld, zonder heel groot succes. Tot dat ene nummer dus.

Wat is het succes van ‘je krijgt die lach niet van mijn gezicht?’
De Bever: “Het is begonnen in het amateurvoetbal. Spelers zongen na een overwinning dat nummer, om de tegenstander een beetje te dollen. Toen we ‘m maakten hadden we wel gedacht dat het een hitje zou worden, maar zo groot? Iedereen zingt het inmiddels, het is zelfs in cafés de meest aangevraagde plaat.”

Een droom die uitkomt?
“Dat gaat wat ver, maar het is wel heel leuk ja. Een half jaar geleden kende bijna niemand John de Bever nog, nu iedereen. En sta ik opeens om 3 uur ’s nachts in een disco te zingen, waar meisjes vooraan het podium je een soort van aanbidden. Dat is heel mooi maar ook heel raar. Ze staan naar een man van 51 in een pak te kijken, denk ik wel eens.”

Voelt dit als de grote doorbraak?
“Elke artiest vindt het leuk als mensen hun nummer kennen, ik dus ook. Maar hoe het verder loopt zullen we wel zien. Ik heb niet de publiciteit van een André Hazes junior of Gerard Joling, maar het gaat nu wel hard.”

Wat is spannender: voetballen of zingen voor duizenden mensen?
De Bever: “Het is allebei wel een stootje adrenaline hoor. Ik werd als voetballer beter als een meer publiek kwam, hou er van om de mensen te vermaken. Dat zit er als zanger ook in en dat zal altijd zo blijven.”

Volledig scherm
John de Bever in actie in Wierden © Joost Dijkgraaf
Optreden John de Bever in Wierden met z'n kraker 'Je krijgt die lach niet van mijn gezicht'