Volledig scherm

Leestip | Hoe de zoon van Marga Bult een wereldwijd fenomeen werd als hardstyle-dj

Opgegroeid in een mix van roem en boerenleven maakt Joey van Ingen nu zelf naam in de muziekindustrie. De 25-jarige zoon van Marga Bult sluit vanavond met z’n Twentse makkers het allereerste Airforce Festival af.

Wie? Radical Redemption
Echte naam? Joey van Ingen
Komt uit? Lattrop
Leeftijd? 25
Muziek? Hardstyle, maar dan wel in z'n rauwste vorm
Stond op? Mainstage Defqon, heel veel andere plekken en verkocht de Heineken Music Hall uit met een solo-show

De vleermuis
Eén beestje hield het Airforce Festival deze week in z'n greep. De vleermuis. Middels een rechtszaak werd afgedwongen dat het festival toch door mocht gaan. “Eigenlijk lijk ik wel op een vleermuis",vertelt Van Ingen in een interview aan deze krant.

"Ook ik leef voornamelijk in de late uurtjes. Dat kan niet anders met mijn werk als hardstyle-dj. Neem deze week: maandagnacht een optreden in Lloret de Mar, dinsdag en donderdag op Mallorca, vrijdag in Helsinki en vandaag dus een thuiswedstrijd in Twente.”

Hoe is hij vanuit het nietige Lattrop zo groot geworden? Van Ingen begon met draaien bij discotheek Tijs. Via daar kwam hij in contact met Crypsis (Grzegorz Łużyński), die al naam maakte in de muziekwereld. Samen maakten ze een plaat.

Als jochie bracht hij 60 tot 80 uur per week door op z'n kamer: muziek maken. Nog altijd produceert hij zijn eigen muziek. "Na die eerste track kreeg ik al snel een platencontract aangeboden. Mijn eerste cd sloeg enorm aan, daarna is het hard gegaan. Samen met andere hardcore- en hardstyle-dj’s uit Twente hebben we elkaar naar grote hoogte gestuwd. Angerfist (Danny Masseling uit Hengelo red.) en ik staan allebei in de lijst met beste 100 dj’s ter wereld en ook anderen zijn lekker bezig.”

Ter illustratie: “Vorige maand deed ik 24 shows, tot en met december ben ik al helemaal volgeboekt. De muziek die ik maak, hardstyle, is populair en wordt ook steeds meer gedraaid op gewone festivals. Het gaat hard, in november doe ik mijn tweede solo-show in de Heineken Music Hall als Radical Redemption.” >> lees verder

Tattoo's
Hoe hij aan zijn naam komt? Die bedacht hij samen met zijn moeder, Dutch Diva Marga Bult. “Op een koude winternacht in 2011, ik weet het nog goed. Kwam terug van een feestje bij Bruins. Mijn moeder zat nog in de woonkamer, het was al half 3. Omdat ik het punt stond een nummer uit te brengen met een bekende dj uit Denekamp, Crypsis, had ik een naam nodig. Het moest stoer worden en goed klinken. Ik kwam zelf met Radical, m’n moeder bedacht de aanvulling Redemption. Ik kom nu geregeld fans tegen die Radical Redemption hebben getatoeëerd. Toch supervet als je bedenkt hoe die naam tot stand gekomen is?”

Bekende wereld
Het artiestenbestaan is nooit een rare wereld voor hem geweest. "Als 6-jarig jochie ging ik vrijwel elk weekend mee met optredens van Marga. Dan zat ik backstage te kijken en luisteren. Als je nu een nummer van mijn moeder opzet, kan ik de dansjes er nog bij doen, haha."

"Dat is ook mijn voordeel: je groeit op met camera’s. Met aandacht. Met mensen die stiekem foto’s maken in een restaurant. Dat gebeurt bij mij nu ook. Vanwege alle mobieltjes zelfs veel meer. Overal in Nederland word ik op straat door jongeren herkend. Maar juist door die ervaring kan ik er goed mee omgaan."

Vooroordelen
Kom er bij hem niet mee aan om hardstyle 'boem boem-muziek te noemen. Het is veel meer dan dat, zegt hij. "De feesten waar ik draai, zijn heel anders dan een avondje Nederlandstalige meezingers of Dutch Diva’s. Bij ons gaat het echt hélemaal los, het mooiste gevoel wat er is. In de club op Mallorca zeiden ze deze week nog: Er is geen enkele avond zo’n sfeer als jij draait met hardstyle."

"Ik weet dat er een vooroordeel heerst over ons genre. De advocate van de stichting Lonnekerberg beschreef Airforce Festival met zo’n enorm stigma, dat viel me weer eens op. Alsof het alleen maar boem boem is. En er wordt altijd naar drugs verwezen, maar dat is me te makkelijk. Hardstyle is geen muziekstijl, maar een ervaring. Als je het nooit meegemaakt hebt, weet je ook niet waarover je praat. Ik denk dat het festival vandaag op de luchthaven één groot feest wordt, met Twentse gezelligheid.”

Radical Redemption staat vandaag twee keer op Airforce Festival. Tussen 22.00 en 23.00 solo op de Radar-stage en als slotact op het hoofdpodium onder het synoniem Denekamps gespuis.
​Dat laatste doet hij samen met de in Twente opgegroeide dj's Angerfist (Danny Masseling), Crypsis (Grzegorz Łużyński) en Dyprax (Robert ter Harmsel).

Volledig scherm
Joey van Ingen tijdens Defqon