Volledig scherm
De opbouw voor Onder de Radar Festival is donderdag van start gegaan © Vincent Jannink

Onzekerheid stopt festivals op vliegbasis niet: opbouw gestart

ENSCHEDE - De opbouw van Onder de Radar Festival op vliegveld Twente is donderdag ‘gewoon’ van start gegaan. Over ruim een week begint normaal gesproken het technofeest op de voormalige vliegbasis. Er heerst echter onzekerheid na de 'stikstofuitspraak’ van de Raad van State woensdag. “Wij verwachten geen problemen.”

De opbouwstart stond al tijden gepland, maar valt toevalligerwijs samen met een rechterlijke uitspraak een dag eerder. De Raad van State zette woensdag een streep door alle nieuwe plannen op het evenemententerrein van het Twentse vliegveld, vanwege een te hoge uitstoot aan stikstof.

Daarmee lijken alle toekomstige evenementen op het 50 hectare grote terrein voorlopig van de baan. De actuele vraag is: wat gebeurt er met festivals die op korte termijn plaatsvinden? Naast Onder de Radar (zaterdag 27 juli) is dat Airforce Festival (zaterdag 3 augustus). 

Ruim 10.000 kaarten verkocht

Volledig scherm
Onder de Radar, het eerste technofestival van Overijssel, vond in 2018 voor het eerst plaats. © Robin Hilberink

“Wij verwachten geen problemen”, reageert festivalbaas Eric van Oosterbaan. “De vergunningen zijn namelijk allemaal al verstrekt, dus in principe gaat het gewoon door. En bouwen we gewoon op. Natuurlijk heeft de uitspraak onze aandacht en bekijken we wat de gevolgen zijn voor de toekomst.”

Onder de Radar wordt georganiseerd door Basic Grooves, maar valt net als het Airforce Festival onder de vlag van Absolutely Fresh. Samen zijn er al ruim 10.000 kaarten verkocht voor de evenementen. Tijdens Airforce Festival wordt voor het eerst ook een grote camping opgetuigd voor maximaal 1.000 kampeerders.

De gemeente Enschede zei woensdag ‘te gaan onderzoeken’ wat de uitspraak betekent voor de evenementen op korte termijn en voert daar donderdagmiddag overleg over. Verder vindt de gemeente het vooral ‘een landelijk probleem’. De stikstofuitspraak heeft namelijk gevolgen voor de aanleg van wegen en bouw van huizen in heel het land. De eigenaar van het evenemententerrein op het vliegveld verwijst voor een reactie door naar de gemeente.

De festivalorganisatie zelf komt later vandaag met een statement voor haar bezoekers.

Volledig scherm
© Vincent Jannink