Volledig scherm
Green Vibrations vorig jaar, mét grote glazen Grolsch. Dat is komende editie verleden tijd © Emiel Muijderman

Twents festival slaat nieuwe weg in: geen Grolsch meer

updateGrolsch is niet langer bierleverancier van festival Green Vibrations uit Enschede. Het veel kleinere De Twentse Bierbrouwerij gaat pils leveren aan het feest op de UT. Green Vibrations is daarmee een van de eerste Twentse festivals die de banden met Grolsch doorsnijdt. De bierbrouwer zegt er ‘niet wakker’ van te liggen.

Vrijwel overal in deze regio is het een zekerheidje: op festivals vloeit er Grolsch uit de tap. Zo niet op Green Vibrations deze Hemelvaartsdag. Het festival op de Universiteit Twente met zo’n 3.000 bezoekers kiest voor het veel kleinere De Twentse Bierbrouwerij als partner. Een opvallende switch. “We hebben gekeken wat het beste past bij ons festival: een kleine lokale partner met veel speciaalbieren vonden we een match”, legt Tom Jansen van Green Vibrations uit.

Grolsch zegt in een reactie het jammer te vinden om een festival in Twente te verliezen als klant. “Zeker in onze thuisregio. Dit moet niet elke week gebeuren. Aan de andere kant komen er ook veel festivals bij door heel Nederland”, laat woordvoerder Koert van ‘t Hof van Grolsch weten. 

Bier is belangrijk

De eigen regio is voor de bierbrouwer uit Enschede een belangrijke afzetmarkt. Op grote evenementen als Zwarte Cross, Freshtival, Airforce, Tuckerville, Fields of Joy en veel andere (tent)feesten in Twente is Grolsch de vaste bierleverancier. Alleen Dauwpop (Hellendoorn) schenkt Jupiler.

Festivals en evenementen sluiten vaak meerjarige contracten af met biermerken. Die zijn voor brouwerijen een belangrijk instrument om hun merken ‘te laden’, beaamt de Grolsch-woordvoerder. “Het is een grote markt, die constant in beweging is. Festival is voor bezoekers een beleving, het biermerk wordt daar onderdeel van. En je kunt specifiek doelgroepen bereiken.”

Populair

Green Vibrations maakt de switch in een tijd dat veel lokale brouwerijen aan de weg timmeren. Speciaal- en lokale bieren zijn hot, op verschillende plekken in de regio openen stadsbrouwerijen. Dat zijn plekken waar lokaal bier gebrouwen en geschonken wordt. De Twentse Bierbrouwerij uit Hengelo bestaat sinds 2008. “Nadat we alles doorgerekend hadden kregen we hierbij het juiste gevoel”, legt Jansen van Green Vibrations uit. Het contract met Grolsch liep al af.

De bierbrouwer zegt ‘niet wakker te liggen’ van de switch. “Dit was voor ons niet een van de grotere evenementen. You can’t win them all.” 

Green Vibrations hoopt met de lokale brouwerij haar bezoekers te verrassen met allerlei soorten (speciaal)bier. De contracten tussen de partijen zijn donderdag  getekend. Green Vibrations staat bekend om zijn niet-commerciële en duurzame karakter. Zo werkt het festival al jaren met herbruikbare plastic bierbekers.

Poll

Twents festival slaat nieuwe weg in: geen Grolsch meer

  • Een festival zonder Grolsch? Dit feestje sla ik over (29%)
  • Prima keus om met een kleine, lokale brouwerij te werken (44%)
  • Wat maakt het uit: na 5 bier smaakt alles hetzelfde (27%)
2176 stemmen
Volledig scherm
© Toma Tudor