Volledig scherm
Killian, Lara en Joris © Jadrike Boels

Vriendengroepen lyrisch over Airforce Festival: ‘Hardcore never dies’

ENSCHEDE - De vierde editie van het Airforce Festival brengt deze zaterdag duizenden hardcoreliefhebbers naar Enschede. Airforce Festival 2019 door de ogen van vier vriendengroepen.

‘Hardcore never dies’

‘Echte gabbers’, zo omschrijft deze vriendengroep zichzelf. Natascha (28), Alex (25) en Joey (27) uit Enschede zijn elk weekend te vinden op hardcorefeesten en dit keer op hét hardcorefeest in hun regio. Ze komen voor de echt harde muziek, zoals de substroming terror. “Zeker niet voor de hardstyle, dat is te mainstream. Daar gaan de mensen heen die hier in spijkerbroeken lopen”, vertelt Alex. 

Het drietal heeft zich niet speciaal uitgedost voor het festival: “Wij lopen er altijd zo bij”, vertelt Natascha terwijl ze naar haar broek wijst. Het zijn van een gabber draait om meer dan muziek alleen, legt Alex uit. “Het is echt een lifestyle. Wij gaan elk weekend naar hardcorefeesten. Mijn vader was ook al een gabber, ik ben echt zo opgegroeid.”

Wat ze zo aanspreekt aan Airforce? “Op andere festivals, waar bijvoorbeeld rappers komen, draait het om status, maar gabbers zijn een grote familie. Daarom is de sfeer op dit soort feesten ook zo goed. Gabbers vechten ook niet onder elkaar, dat is een regel.” Hij denkt even na waarna een grote glimlach op zijn gezicht verschijnt: “En: hardcore never dies.”

Volledig scherm
Joey (27), Alex (25) en Natascha (28) © Jadrike Boels

Dansende tovenaar

Het is een opvallend figuur op de camping: een dansende man verkleed als tovenaar Gandalf uit Lord of the Rings. “Ik ben niet Gandalf, ik ben Gabberdalf”, vertelt hij met een grote glimlach. Samen met zijn vrienden relaxed hij even op de camping die aan het festivalterrein grenst. Op de achtergrond zijn de harde dreunen van het feest te horen. Stilzitten is geen optie.

De vriendengroep heeft een flinke afstand afgelegd om op het festival te zijn dit weekend: ze komen uit Kiel, zo’n 2 uur ten noorden van Hamburg. Met hun uniformen passen ze volledig in het army-thema van Airforce. Op hun schouders prijkt de Duitse vlag.

Waarom ze hier zijn? “We zijn op meerdere festivals geweest, maar de sfeer is hier gewoon heel goed.” En de liefde voor de muziek is groot: “Deze muziek leeft echt. Wanneer de dj zijn set speelt en je hoort de bas, dat is gewoon echt fantastisch.”

Volledig scherm
Hendrik, Dennis, Fako, Julien & Gabberdalf © Jadrike Boels

Legerthema

Je moet er wat voor over hebben: deze vrienden komen uit het Franse Moselle, nabij Nancy. Ze hebben zich volledig gekleed naar het ‘army-thema’ van het Airforce Festival. “We zijn op een militaire basis, dan wil je er ook zo uit zien”, vertelt Joris. Zijn masker verklapt het al: hij komt voor Angerfist. Ook bij de andere twee staat de dj uit Losser bovenaan hun lijstje vandaag. “De muziek is fantastisch.”

“In Frankrijk hebben we niet dit soort festivals”, verklaart Joris de grote afstand die ze hebben afgelegd voor het festival. “Voor dit soort feesten gaan we dus naar België of Nederland.” Ze maken er met het verblijf op de festivalcamping een volledig feestweekend van. Het drietal is tot nu toe erg te spreken over het festival: “De mensen zijn aardig en de sfeer is goed.”

Volledig scherm
Killian (26), Lara (25) en Joris (29) © Jadrike Boels

‘Zit gewoon in je bloed’

De jongste is 27, de oudste 52. Deze vijf vriendinnen leerden elkaar kennen op de vele festivals die ze jaarlijks bezoeken. Drie komen er uit Noord-Brabant, een uit Ablesserdam en een uit Ridderkerk. “De mensen op deze festivals voelen als één grote familie”, vertelt Claudia (39) uit Sint Michielsgestel.

Al van jongs af aan bezoeken de dames hardcorefestivals door heel het land. “Het zit gewoon in je bloed, het is een bepaald gevoel”, omschrijft Manon (27) uit Den Dungen haar liefde voor de hardcoremuziek. Marieke: “Ik ging op mijn zestiende al naar dit soort feesten, zo’n festival voelt als thuiskomen”. Haar vriendin Margo uit Absellerdam: “Het verveelt ook nooit. Ik ben 52 jaar en ik ga nog steeds.”

De vriendinnengroep komt voor de ‘uptempo hardcore’; een artiest als Deadlyguns staat hoog op hun ‘must see’-lijstje. Na afloop geen festivalcamping voor de dames; ze hebben een weekend in het Van der Valk-hotel in Enschede geboekt. “Lekker een douche pakken en de volgende dag heerlijk ontbijten.”

Volledig scherm
Claudia (39), Rachelle (33), Manon (27), Marieke (38) en Margo (52) © Jadrike Boels