Volledig scherm
© Robin Hilberink

Zo beleven 3 vriendengroepen Kensington in Hengevelde

FestivalsHENGEVELDE - Maar liefst 10.000 kaarten werden er verkocht voor het optreden van Kensington in Hengevelde afgelopen zaterdag. En daar kwamen allerlei mensen uit heel Twente en de Achterhoek op af: van mega-fans, tot casual feestgangers.

Hengevelde telt rond de 2.000 inwoners maar vervijfvoudigde dat aantal zaterdagavond even, voor de komst van de momenteel grootste band van Nederland. Hét hoogtepunt van de twee weekenden feest rondom de 50e editie van de Zomerfeesten Hengevelde trekt publiek uit heel de regio. Om allerlei redenen kwamen ze naar de speciaal opgezette Kensingtent: om hun favoriete band weer eens live te zien, of om gewoon om een leuk feestje te bouwen. Drie vriendengroepen over hun avond in Hengevelde.

Lees ook: Zomerfeesten Hengevelde 2017: meer dan alleen Kensington

Als eerste vooraan bij het podium

Wanneer de poort van het festivalterrein middenin Hengevelde om 20.00 uur open gaat, sprinten Anouk (17) en haar vriendinnen meteen naar de andere kant van het veld. De tent is nog leeg, hun plekje pal vooral het podium is snel bemachtigd, om niet meer af te staan. "We blijven hier de hele avond zitten", zegt Anouk. De meidengroep uit Haaksbergen is met de fiets naar Hengevelde gekomen, speciaal voor Kensington. De dames tussen de 15 en 17 jaar zaten al een uur voor de ingang en zijn nu ook de eerste in de tent. Megafans? Ja: "Gewoon een hele goede band. Twee jaar geleden waren we hier ook toen Kensington speelde. Toen we hoorden dat ze terugkwamen moesten wij ook wel weer komen."

Het duurt nog zo'n drie uur voordat de eerste noten van Kensington klinken. Anouk, Stella en Vera blijven al die tijd gedecideerd zitten, vriendinnen Stella en Emma niet: "We gaan zo even rondkijken op het terrein, wat er nog meer te doen is", zegt Emma. "Maar weer op tijd terug voor Kensington."

Volledig scherm
Emma, Dominique, Stella, Anouk en Vera (vlnr) stonden als eerste in de tent bij het podium. © Bjorn Weinreder

Voetballers gaan voor gezelligheid 

"Kensington? Ja wel een leuke band, maar echt fan ben ik niet", legt Luc (18) uit met een biertje in de hand. De Achterhoeker is samen met zijn teamgenoten uit het A-elftal van voetbalclub VIOS Beltrum een weekend weg. Een teamuitje, waarbij ze slapen op een camping in de buurt en de zaterdagavond een feestje gaan bouwen op het terrein in Hengevelde.  "We zijn met de taxi die ons weer veilig terugbrengt", gaat hij verder. 

De groep van Luc staat aan het begin van de avond vooral buiten de tent hun eigen feestje te vieren. Voorprogramma The Grand East kent hij niet, maar de Beltrummer gaat de band zeker bekijken. Het is de eerste keer in Hengevelde: "Na afloop van het seizoen gaan altijd met het elftal op pad en dit jaar hebben we gekozen voor Hengevelde", legt hij uit. "Niet speciaal omdat Kensington komt, maar gaan zeker even kijken. Ik ben wel een liefhebber van festivals, zoals Sziget, de Zwarte Cross en Pinkpop. Dit feest past daar mooi tussen." 

Volledig scherm
Luc, Rick en Jesse zijn met hun elftal van VIOS Beltrum in Hengevelde tijdens een teamuitje en genieten vooral van de sfeer. © Bjorn Weinreder

Door tot het einde

Terwijl het langzaam donker wordt op het terrein en het voorprogramma is begonnen, staat de vriendinnengroep van Milou (17) uit Hengevelde buiten de tent te wachten. Als vaste bezoeker van het feest in haar eigen dorp heeft ze vriendinnen uit heel de regio meegesleept naar de altijd drukbezochte zaterdagavond: "Ze komen uit Neede, St. Isidorushoeve en Haaksbergen. We slapen allemaal bij mij thuis, dus we kunnen lopend terug."

Voor Milou kennen de Zomerfeesten geen geheimen meer, maar Rozemarijn is er voor de eerste keer: "Het terrein is heel leuk opgebouwd, er is van alles te doen. Dat ze elk jaar een grote naam weten te strikken maakt het aantrekkelijk om te komen, heel knap." Mirthe vult aan: "Ze hebben wel zeven verschillende podia volgens mij, voor ieder wat wils." Na Kensington weer naar huis? "Nee!", roepen de meiden in koor. "We blijven tot het einde", zegt Milou. "Tot een uurtje of half drie ofzo, na Kensington feesten we verder bij het Open Air podium."

Volledig scherm
Rozemarijn, Milou, Mirthe, Pien en Anouk gaan voor meer dan alleen Kensington en vieren een feestje bij elke 'weide'. © Bjorn Weinreder