Volledig scherm
Een bomvolle tent tijdens het optreden van Kensington op de Zomerfeesten Hengevelde zaterdagavond. © Robin Hilberink

Zomerfeesten Hengevelde 2017: meer dan alleen Kensington

RecensieHENGEVELDE - De feestelijke 50e editie van de Zomerfeesten Hengevelde kwamen zaterdagavond tot een hoogtepunt. Maar liefst 10.000 bezoekers uit heel de regio kwamen naar het terrein aan de Goorsestraat, voor de terugkeer van Kensington naar Hengevelde. Een tentfeest, of is het nou een festival? De zaterdagavond stond in ieder geval bol van de gevarieerde feestjes.

Nog voordat het terrein volstroomt worden de bezoekers al in de feeststemming gebracht. Een dj staat bovenop de karakteristieke toegangspoort waar iedereen doorheen moet. Om klokslag 20.00 uur openen de deuren. De echte Kensington-fans stormen meteen richting de grote tent aan de andere kant van het veld. Het grootste gedeelte van de bezoekers zoekt rustig de muntenkassa's op en zoekt een plekje op de rest van het terrein. De prijs van een muntje? Een bescheiden €2,10.

100 per minuut

Het eerste uur van de Zomerfeesten is rustig. Mensen druppelen binnen, maar de stroom van feestgangers begint iets na 21.30 uur écht op gang te komen. "Er komen momenteel 100 mensen per minuut binnen", reageert voorzitter Kasper Put tevreden. De fietsen buiten het terrein staan rijen dik. Heel Hengevelde is aanwezig, maar ook de omliggende plaatsen zijn goed vertegenwoordigd in het dorp. 

Lees ook: Zo beleven 3 vriendengroepen Kensington in Hengevelde

Volledig scherm
Drukte rondom het Open Air Podium, de centrale plek van het compacte, maar diverse feestterrein. © Robin Hilberink

Mallorca

Iedereen heeft het al de hele week over Kensington. Begrijpelijk, want de Utrechtse band speelt vanavond in een tent waar 8.000 bezoekers in kunnen. Maar er is veel meer te doen. Naast de Kensingtent wordt er op nog zes verschillende plekken een feestje gevierd. De Zomerfeesten noemen de podia zelf 'weides', met thema's die voor ieder type feestganger wat bieden hebben.

Een kijkje in het Mallorca Minipark brengt je qua sfeer meteen naar het alom bekende Megapark op het Spaanse party-eiland. Vooral de mannelijke twintigers zijn hier vanavond te vinden. Dj's Ivar Slagers en Max Strammer brengen het feestje goed op gang met bekende hits en af en toe een Duitstalige kraker. Het bier vloeit rijkelijk: voor de die-hard zijn er zelfs biertorens te bestellen, waar je zelf uit kunt tappen.

Volledig scherm
Spaanse taferelen in het Mallorca Minipark. © Robin Hilberink

Weides en publiek

Voor wie zin heeft in een zomers feestje is de Balkan Beach een geschikte plek. Met de voeten in het zand dansen op de 'oostblokbeats' van DJ Panko is de hoek naast het oude hoofdpodium de Feesttent een wereldje op zich, waar je het zicht op de rest van het terrein even kwijt raakt. De relatief kleine weides hebben gelukkig geen last van de muziek op de andere podia, die allemaal best dicht bij elkaar staan. 

Wie even een rondje wil maken over het compacte feestterrein, is na een wandeling van een minuut of tien eigenlijk wel klaar. De meeste mensen die niet speciaal voor Kensington komen verzamelen zich rond het Open Air Podium, het centrale punt van het terrein. Vriendengroepen die massaal een feestje vieren, oudere bezoekers die rustig met een drankje in de hand kijken naar hoe hun eigen dorp een feest viert: het publiek is heel divers.

Volledig scherm
De Discobal-tent is de kleinste, maar het meest kleurrijk met de lichtgevende dansvloer. © Robin Hilberink

Twee werelden

Dan de Kensingtent, eigenlijk een terrein op zichzelf. Vanwege de grote belangstelling voor Kensington, besloot de organisatie voor de eerste keer een extra, nóg grotere tent achter op het terrein neer te zetten. Daardoor valt het gebied van de Zomerfeesten een beetje uiteen in twee gedeeltes: het klassieke feestterrein met de zes weides, én het festivalgebied waar The Grand East en Kensington deze zaterdagavond spelen. 

Hoewel de gebieden pal naast elkaar liggen, krijg je het gevoel dat je pendelt tussen twee verschillende werelden: een festival en een tentfeest. De twee zitten elkaar niet in de weg qua overlappend geluid en het is leuk en verfrissend om na een tijdje in de massale Kensingtent te zijn geweest even te kunnen bijkomen in de intieme setting van bijvoorbeeld de Discobal-weide. Of juist andersom.

De muziek

Aan de local heroes van The Grand East de eer om de tent deze avond te openen als voorprogramma. De vijf bluesrockers uit Diepenheim, Hengevelde en Goor hebben al grote optredens op De Zwarte Cross, Ribs 'n Blues en Bevrijdingsfestivals achter hun naam staan, maar een optreden op een megapodium als die van vanavond blijft bijzonder. 

Volledig scherm
The Grand East in Hengevelde. © Bjorn Weinreder

Hoewel er 8.000 mensen in de tent kunnen, is die bij het optreden van The Grand East nog lang niet vol. De mannen deert het niets: zanger Arthur Akkermans gaat als een eigentijdse Jim Morrison van The Doors tekeer, terwijl de rest van de band strak en vol passie speelt. De fans van Kensington, die al de hele avond pal vooraan staan, krijgen er een goed voorprogramma voor terug. Een half uur voordat de hoofdact aftrapt loopt de tent steeds voller en voller. Het licht gaat uit, het eerste gejuich klinkt.

De hoofdact

Of je nou fan bent van Kensington of niet, je moet toegeven dat de band het goed voor elkaar heeft wat betreft show en trouw publiek. Na het inzetten van de eerste noten gaan de mobieltjes massaal de lucht in en klimmen bezoekers bij elkaar op de schouders om het beter te kunnen zien. Licht, geluid, het klopt als een bus. Hier staat geen band die nog schrikt van een grote tent als die van vanavond, maar  één die inmiddels al jaren moeiteloos meedraait in de top van Nederland.

Kensington heeft de laatste jaren een flinke lading aan hits opgebouwd. Dat die bekend zijn laat het publiek horen: de refreinen van 'Sorry' worden massaal meegezongen door de afgeladen feesttent en ook andere bekende nummers kunnen rekenen op een Twents achtergrondkoor en luid gejuich. 

Schot in de roos

De band doet hun succesvolle optreden op Pinkpop van begin deze maand dunnetjes over, en Hengevelde vindt het geweldig. Voor de 50e editie van de Zomerfeesten is Kensington, twee jaar na hun eerste optreden op het feest, een schot in de roos. De Zomerfeesten Hengevelde bieden voor elk wat wils: de regionale charme van een dorpsfeest met vrienden en bekenden, maar ook een landelijke topact, op een podium dat niet onder doet voor de grote landelijk bekende festivals.

Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink