Volledig scherm

Zwarte Cross: imposante entree en 5 andere dingen die nieuw zijn

LICHTENVOORDE – Bijna 220.000 bezoekers dompelen zich vanaf donderdag weer onder in het feest dat luistert naar de naam Zwarte Cross. Maar wat heeft de organisatie in petto voor al die duizenden feestgangers?

Wij maakten alvast een rondje over het terrein - dat bijna klaar is - en ontdekten deze nieuwe dingen.

1. Imposante entree

Niet te missen, de nieuwe entree bij de hoofdingang. Een indrukwekkend bouwwerk, volledig opgetrokken in Zwarte Cross-stijl. De laatste hand wordt momenteel gelegd aan twee tandwielen aan de zijkant, dan is ie helemaal perfect.

"Dit is wel een paradepaardje", vindt organisator Ronnie Degen. Het moet de bezoeker al vóór de binnenkomst het speciale Zwarte Cross-gevoel geven.

2. De hele dag Gospel-muziek

Ook nieuw dit jaar, de gospel-church. Een houten kerk op het terrein waar de hele dag door alleen maar gospel-muziek klinkt. Uiteraard ludiek opgezet inclusief typische Zwarte Cross humor: voor het zingen de kerk uit.

Volgens organisator Gijs Jolink kiest de cross daar bewust voor. "Veel festivals gaan voor één bepaalde doelgroep, wij willen laten zien dat het ook anders kan. Eigenlijk doen we op het terrein een hele reeks dingen die juist niet bij elkaar passen. Wereldwijd is er geen tweede van dit festival."

3. Vliegen over de megatent

pic.twitter.com/SrOvmwN4QT — Reportage Tubantia (@tubantiarepo) July 20, 2016

Het duurt iets minder dan 5 seconden, maar is niet minder indrukwekkend: de sprong van stuntman Chuck Borden over de megatent. Twee keer per dag zal de Amerikaan zichzelf vanaf een katapult lanceren, ruim 80 meter over de grote tent heen, om in een stapel dozen te belanden. "Iedereen heeft zijn kwaliteiten, van mij is dat nu eenmaal om domme dingen te doen", zei de stuntman dinsdag met zelfspot.

Zonder enige vorm van bescherming, behalve een pak, gaat hij de stunt aan. "Dit is spannend, ook voor mij. Maar dingen die onmogelijk lijken, mogelijk maken, daar hou ik van."

4. Nieuw dit jaar: lekker weer?

Volledig scherm

Hoewel niets zo onvoorspelbaar is als het weer, belooft het dit jaar toch vrij goed weer te worden op de Zwarte Cross. En noem dat gerust uniek. "Sinds we hier in Lichtenvoorde zitten, al 10 jaar nu, hebben we nog nooit een weekend lang goed weer gehad", zegt Jolink.

"Stormen, regen, modderpoelen, alles hebben we gehad. Laten we hopen dat het dit keer perfect is tijdens onze 20e editie." De voorspellingen waren droog en 24 graden, maar inmiddels staat er ook een regenwolkje bij de zaterdagse voorspelling.

5. Het houten gezicht van tante Rikie

Volledig scherm

Al jaren het uithangbord van de cross: Tante Rikie. Het boegbeeld heeft nu in de dance-tent zelfs een eigen gezicht, letterlijk. Uit hout is een metershoog gezicht van Tante Rikie uitgetrokken, waarop verschillende projecties te zien zullen zijn.

Het doet een beetje denken aan het hoofd dat cabaretier Jochem Myjer gebruikte in één van zijn shows. Ook bij Tante Rikie zullen de ogen bijvoorbeeld apart bediend kunnen worden, waardoor het - ook hier weer letterlijk - een spectaculair gezicht belooft te worden.

6. Boomhut op de camping

Volledig scherm

De Zwarte Cross moet voor iedereen een feest zijn, maar voor campinggangers duurt die party net iets langer. De disco-tent wordt na middernacht langzaam afgesloten en alleen nog (gedeeltelijk) opengesteld voor campingklanten.

Zij kunnen nog even flink doorfeesten in die tent, een Tiroler-kroeg aan de overkant of bij de nieuw gebouwde boomhut. Daar zal een DJ de stemming er tot diep in de nacht inhouden... Wij schatten in dat dat helemaal goed gaat komen.

Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Ronnie Degen voor de nieuwe hoofdingang © Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© ANP